Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trošak više od 204 milijuna eura

Peti izbori u dvije godine u zemlji duboko podijeljenoj zbog rata u Ukrajini: "Društvo vapi za rješenjem"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Bugari u nedjelju izlaze na birališta peti put u dvije godine, duboko podijeljeni u pogledu ruske invazije na Ukrajinu s obzirom na to da je zemlja tradicionalno bliska Moskvi.

Ruska invazija na njezinog susjeda produbila je političku krizu koja je zahvatila najsiromašniju članicu EU-a Bugarsku od 2020., što je najnestabilnije razdoblje od pada komunizma.

Bugari su 2020. izišli na ulice na najveće prosvjede od pada komunizma sa željom da otjeraju dugogodišnjeg premijera Bojka Borisova zbog raširene korupcije.

U nadi da će to biti prvi korak prema raščišćavanju javne scene, prosvjednici su potaknuli spiralu izbora. U nedjelju tako peti put izlaze na birališta u zadnje dvije godine, ali je u međuvremenu optimizam mnoge napustio.

"Suočeno s ratom i inflacijom, (bugarsko) društvo vapi za rješenjem", rekao je za AFP Parvan Simeonov, politički analitičar Gallup Internationala.

Borba protiv korupcije ostala je u drugom planu, ostavljajući mnoge prosvjednike 2020. razočaranima. Ispitivanja javnog mnijenja uoči izbora pokazuju da bi odaziv mogao biti nizak.

Biračka mjesta otvorena su u 7 sati a prve izlazne ankete očekuju se nakon zatvaranja birališta u 20 sati.

Pročitajte i ovo Ilustracija Borba s političkom krizom Jedna europska zemlja odustaje od uvođenja eura u siječnju 2024., ministrica financija: "Nismo ispunili obećanja koja smo dali"

Po zadnjim anketama, stranka GERB Bojka Borisova ima potporu oko 25 posto birača i u tijesnoj je utrci s prozapadnom reformističkom strankom Nastavljamo promjene (PP).

Na čelu s harvardski obrazovanim Kirilom Petkovom (42), koji je bio kratko premijer 2022., PP je udružio snage s malom desničarskom koalicijom Demokratska Bugarska.

Pročitajte i ovo Dimitar Kovačevski Rješavanje bilateralnih pitanja Početak pregovora s EU: Sjeverna Makedonija i Bugarska dogovorile smjernice

Ako ijedan blok misli osnovati vladu, trebat će vjerojatno partnere iz stranaka čiji je ugled okaljan sumnjama u korupciju ili čija su stajališta prema Ukrajini problematična.

Ultranacionalistička stranka Preporod, koja se brzo uspinje u anketama i Bugarska socijalistička stranka (BSP), nasljednica bivših komunista, brane Kremlj kad je riječ o invaziji na Ukrajinu.

Mnogi u toj članici NATO-a imaju pogled uperen prema istoku, štujući Rusiju kao zemlju koja je okončala petostoljetnu vladavinu Osmanlija 1878. godine.

Bugarski proruski predsjednik Rumen Radev, koji je imenovao prijelazne vlade između niza izbora, kritizira Petkova i njegove saveznike da su "ratni huškači". Protivi se i slanju oružja Ukrajini.

Istodobno, bugarske tvornice streljiva rade punim kapacitetom proizvodeći streljivo za Kijev koje se izvozi preko trećih zemalja. Sofija je morala odustati od uvođenja eura 2024. i još čeka isplatu punog iznosa europskog novca za oporavak od pandemije COVID-a.

Pristupanje šengenskoj zoni ponovno je odgođeno zbog protivljenja Nizozemske i Austrije, koje su zabrinute zbog migranata.

Povrh svega, pet izbora zaredom stajalo je zemlju pravo bogatstvo. Trošak se procjenjuje na više od 204 milijuna eura, što odgovara otprilike godišnjem proračunu bugarskog ministarstva kulture.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene