napadi se nastavljaju

SAD napao ciljeve u Jemenu, Biden savjetovao Netanyahua: "Nijedna administracija nije pomogla više..."

Američki predsjednik Joe Biden Foto: Afp
Nastavljaju se sukobi na Bliskom istoku, a ovoga puta uključio se i SAD s napadom na Hutiste u Jemenu. Biden istovremeno sugerira izraelskom premijeru kako da odgovori Iranu.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u petak da bi na mjestu Izraela razmislio o alternativama gađanju iranskih naftnih postrojenja, dodavši da misli kako Izrael još nije odlučio kako odgovoriti Iranu.

Biden je na brifingu Bijele kuće odgovarao na pitanja novinara.

"Izraelci nisu odlučili što će po pitanju napada. O tome se još raspravlja", rekao je Biden novinarima.

"Da sam na njihovom mjestu, razmislio bih o alternativama gađanja naftnih postrojenja", dodao je.

Tenzije između Irana i Izraela su na visokoj razini, dok Izrael važe opcije kako će odgovoriti Teheranu na napad balističkim projektilima, koji je Iran izveo u utorak kao odgovor na izraelsku vojnu akciju u Libanonu.

Bidena su novinari također pitali smatra li da izraelski premijer Benjamin Netanyahu pokušava utjecati na američke izbore 5. studenog time što se ne želi upustiti u diplomaciju.

"Pokušava li utjecati na izbore, to ne znam, na to ne računam", odgovorio je Biden. "Nijedna administracija nije pomogla više Izraelu od moje."

Američki predsjednik također je rekao da je uvjeren da će predstojeći predsjednički izbori biti slobodni i pošteni, no zabrinut je za reakciju republikanskog kandidata Donalda Trumpa ako izgubi.

"Uvjeren sam da će biti slobodni i pošteni. Ne znam hoće li biti mirni. Ono što je Trump rekao, i ono što je rekao prošli put, kad mu se nije svidio ishod izbora, vrlo je opasno", rekao je Biden.

Biden je rekao da je znakovito to što Trumpov izbor za potpredsjednika, američki senator JD Vance, nije htio tijekom potpredsjedničke debate potvrditi da će prihvatiti ishod izbora 5. studenog.

Trump se natječe protiv demokratske potpredsjednice Kamale Harris, u tijesnoj utrci koju će odlučiti glasači iz svega nekoliko saveznih država.

Napadnut i Jemen

Američke snage izvele su udare na 15 ciljeva u područjima Jemena pod kontrolom pobunjenika hutista, potvrdila je američka vojska.

Dijelovi Jemena napadnuti su iz zraka u petak, uključujući glavni grad Sanu i zračnu luku Hudaidu, prenosi Al Masirah TV, glavna televizija hutističkog pokreta koji kontrolira većinu Jemena.

 

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

 

Zračni napadi ciljali su i jug grada Zamara, prenosi TV kanal. Al Masirah TV izvijestila je da su američke i britanske snage izvele napade, no izvor iz britanske vlade rekao je da Velika Britanija nije bila uključena što je potvrdio i the Guardian.

Hutisti, proiranska militantna skupina, prošlog studenog krenula je napadati međunarodne brodove iz solidarnosti prema Palestincima u Gazi.

Napadi hutista potaknuli su američke i britanske napade odmazde, no i omeli globalnu trgovinu jer sada vlasnici preusmjeravaju brodove od Crvenog mora i Sueskog kanala dužom plovidbenom rutom oko Rta dobre nade.

Pročitajte i ovo Odgovorio Plenkoviću Milanović: "Građani Hrvatske moraju ovo znati... To je ulazak u rat"

Pročitajte i ovo Iz minute u minutu FOTO/VIDEO Povećao se broj poginulih, a mnogi naslućuju uzrok katastrofe u Jablanici. Ministar: "Sve se dogodilo u nekoliko minuta, vidio sam strašan prizor"

Povezane teme