Bio glavni konkurent Ratzingeru

Odbio živjeti u biskupskoj rezidenciji i nikad nije štedio političare

Slika nije dostupna
Novi je papa poznat kao vrlo skroman i tradicionalan čovjek. Umjesto u skupocjenoj rezidenciji živio je u malom malom stanu izvan Buenos Airesa, a na putovanja je često išao autobusima.

Bergoglio je rođen u Buenos Airesu kao jedno od petero djece talijanskog željezničkog radnika i njegove supruge. U Družbu Isusovu je ušao 11. ožujka 1958. godine. Pohađao je Filozofski i Teološki fakultet u San Miguelu, nakon čega je bio i profesor teologije.

>>
UŽIVO Izabran novi papa - Jorge Mario Bergoglio!

U službu je primljen 13.prosinca 1969. godine, a zaredio ga je nadbiskup Ramon Jorge Castellano. Godine 1980. je otišao u Njemačku na neko vrijeme kako bi doktorirao. Obnašao je i dužnost rektora filozofsko-teološkog fakulteta u San Miguelu.

Biskup je postao 1992. godine, a pet godina poslije je imenovan koadjuturom nadbiskupom Buenos Ariesa.
Od 2005. do 2011. bio je na dužnosti predsjednika Argentinske biskupske konferencije, dok je kardinalom imenovan 2001. godine.

>>
Evo što je novi papa napravio čim je otišao s balkona na Trgu svetog Petra

Bergoglio je poznat kao vrlo skroman čovjek koji je duboko vezan uz katoličku tradiciju. Odbio je udoban život u biskupskoj rezidenciji i živio u malom stanu izvan Buenos Airesa gdje je vikende provodio u samoći.

Na svoja putovanja je išao autobusima, a kada bi išao u Rim, putovao bi ekonomskom klasom, javlja Reuters. U svojim rijetkim javnim nastupima nije štedio političare, a nema ni najbolji odnos s predsjednicom Cristinom Fernandez.

>>
Fijasko kladioničara: Bergoglio novi papa? Nema šanse!

Kako javlja agencija Associated Press, Jorge Bergoglio je na konklavi 2005. godine bio glavni konkurent Josephu Ratzingeru, koji je u konačnici postao papa Benedikt XVI. Premda su podaci o glasovanju i dalje tajni, navodno je upravo Bergoglio Ratzingeru 'puhao za vrat' po broju glasova prije no što se sam povukao iz utrke.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook