Tijesna utrka

Napeta završnica američke predizborne kampanje: "Trump ima uvjerljivu priču, ali..."

Donald Trump i Kamala Harris Foto: Afp
Američka predizborna kampanja ulazi u napetu završnicu.

Kamala Harris i Donald Trump ulaze u završnicu kampanje za najdramatičnije predsjedničke izbore u suvremenoj povijesti Sjedinjenih Država 5. studenoga. Oboje upozoravaju da o rezultatu izbora ovisi sudbina duboko podijeljene zemlje.

Predizborna utrka 2024. ima više zapleta od holivudskog blockbustera, od šokantne zamjene predsjednika Joea Bidena potpredsjednicom Kamalom Harris do dva neuspjela pokušaja atentata na bivšeg republikanskog predsjednika.

Zemlju očekuje napeta završnica s obzirom na to da su Trump (78) i Harris (59) izjednačeni u ispitivanjima javnih mnijenja, a republikanac zlokobno upozorava na ponavljanje kaosa koji se dogodio nakon izbora 2020. ako ponovo izgubi.

Svijet suspregnuta daha čeka tko će završiti u Bijeloj kući, u trenutku kada Bliski istok sve brže klizi prema općem ratu, a ukrajinska borba za opstanak ovisi o nastavku američke pomoći, što Trump kritizira.

"Ovo su izuzetno važni izbori", rekao je Peter Loge, direktor Fakulteta za medije i javne poslove Sveučilišta George Washington, za AFP. "Oni (Trump i Harris) ih oboje prikazuju u apokaliptičnom svjetlu."

Jak kontrast

Jedno je sigurno: iduća četiri tjedna Harris i Trump će se zajedno sa svojim potpredsjedničkim kandidatima, demokratskim guvernerom Minnesote Timom Walzom i republikanskim senatorom iz Ohija J.D. Vanceom, žestoko boriti na raznim skupovima i događajima širom zemlje ne bi li privukli što više birača.

Specifični američki izborni sustav s elektorskim kolegijem znači da će se naposljetku boriti za nekoliko tisuća glasova u sedam ključnih, tzv. "swing" država, koje mogu glasati za jednu ili drugu stranu i zapravo odlučuju izbore. To su Arizona, Georgija, Michigan, Nevada, Sjeverna Karolina, Pennsylvania i Wisconsin.

I dok Amerikanci razmišljaju za koga će glasati, Harris i Trump nude im dvije sasvim različite vizije. Harris sloganom "Ne vraćamo se na staro" obećava da će završiti doba podjela. Trump obećava da će "Učiniti Ameriku ponovno velikom", smatrajući da samo on može popraviti naciju koju sada oslikava distopijskim bojama.

S Harris demokrati imaju kandidatkinju koja je probila "staklene stropove" kao prva crnkinja izabrana za potpredsjednicu, prva žena te prva Amerikanka južnoazijatskog porijekla na toj dužnosti. Ona obećava da će se boriti za pravo na pobačaj i ono što naziva "ekonomijom prilika".

No njezin meteorski uspjeh znači da su njezin karakter i politike i dalje nepoznanica mnogim biračima.

Trump je prvi osuđenik koji se kandidira za predsjednika, a njegova desničarska biračka baza pozdravlja njegove uvrede "drugarici Kamali" i obećanja da će dati poticaj gospodarstvu i strpati iza rešetaka svoje političke protivnike.

Nada da će mu eksplozivno pitanje migracija pomoći da pobijedi, zaoštravajući svoju retoriku s timu vezi. Migrante je na primjer optužio da "truju" američku krv.

"Potpredsjednica Harris i guverner Walz govore da je američka priča komplicirana, ali da oni to mogu ispraviti", rekao je Loge.

Trump, pak, ima ako uvjerljivu priču: "Dajte snažnom priliku, neka počisti nered, vratit ćemo se demokraciji kasnije. Problem je što se nikada nećemo moći vratiti demokraciji."

Tijesna utrka

Američki birači doživjeli su također veliki obrat za vrijeme kampanje. Prije manje od tri mjeseca u utrci su bili Trump i 81-godišnji Biden. Sve se promijenilo za samo 90 minuta zbog Bidenova lošeg nastupa u debati s Trumpom.

Mjesec dana kasnije Biden se povukao iz utrke, kazavši da je vrijeme da "preda baklju" Harris. Ona je munjevitom brzinom prestigla Trumpa u anketama, imala goleme predizborne skupove i prikupila mnogo novca.

Republikanac se iznenada morao suočiti s mnogo mlađom protukandidatkinjom.

Trump je doživio osobito nagao zaokret jer se to dogodilo samo osam dana nakon što je na njega na skupu u Butleru u Pennsylvaniji pokušan atentat, pri čemu je ranjen u uho.

Harris inzistira da je ona i dalje slabiji kandidat i da ankete najavljuju jako tijesnu i neizvjesnu utrku.

Konačni rezultat možda će se morati čekati danima ili tjednima bude li se osporavalo prebrojavanje glasova ili podizalo tužbe, što se i očekuje, a što znači da bi neizvjesnost mogla protegnuti na siječanj.

Pročitajte i ovo Tenzije na vrhuncu Biden o mogućnosti velikog rata na Bliskom istoku: "Koliko ste uvjereni da neće padati kiša?"

Pročitajte i ovo Donosi Provjereno Reporterka raskrinkala gradonačelnika koji je gotovo 20 godina na vlasti, on se opravdava: "O čemu mi pričamo, ma nemojte me…"