Zakona o obnovi još nema

Mnogi još uvijek trpe posljedice potresa koji je pogodio Zagreb: "Ja dobijem 300, a sin 100 kuna. Bolje bi bilo da nas Bog uzme..."

Još se čeka donošenje zakona o obnovi Zagreba, a na stolu Vlade on bi trebao biti sljedeći četvrtak. Osim toga čeka se i novac iz Fonda za solidarnost, a prioriteti obnove bit će bolnice i škole.

Mnoge je zgrade u Zagrebu naglavačke okrenuo potres, ali su se u nekima počele obnavljati. Jedna je od njih zgrada zagrebačke V. gimnazije.

"Ostaju završni finalni radovi i čišćenje. Sasvim je sigurno da će V. gimnazija biti spremna 7. rujna", rekao je Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Grada Zagreba.

Trenutačno se obnavljaju 63 zagrebačke škole, a 10 ih je zbog posljedica potresa za ovu školsku godinu moralo zatvoriti svoja vrata. Iz Grada Zagreba tvrde da je za te učenike pronađeno rješenje.

"6500 tisuća učenika iz tih škola ići će u druge škole. Sve je već pripremljeno, organizirano, dogovoreno sa školama. Učenici su informirani, njihovi roditelji znaju gdje će ići i zato ne očekujemo neke poteškoće", rekao je Lovrić.

Neki građani još uvijek nemaju vodu

U poteškoćama su mnogi građani koji se nakon potresa teško snalaze. Među njima je i Slavica Popović, koja živi u kući koja se raspada. Sin joj se razbolio i završio u bolnici, pa nema novca za obnovu.

"Od grada dobijem 300 kuna, a sin dobije 100 kuna. Za jednu čokoladu mu daju, a već 13 godina je invalid", rekla nam je.

"S penzijom smo malo išli, a vidite da je tako i što mogu. Muči, trpi, bolje bi bilo da nas Bog uzme oboje, ali on je premlad još", dodala je.

Prozor od kuhinje sada je pogled iz spavaće sobe jer nakon potresa spavaju u kuhinji.

"I što da radim. Ni vode nemam, ništa nemam...", rekla je Popović.

Svatko tko želi pomoći Slavici Popović i njezinu sinu Vladi Popoviću, to može učiniti putem broja računa HR1223600003237979852 ZAGREBACKA BANKA, opis plaćanja DONACIJA ili DONACIJA ZA SANACIJU POTRESA.

Svaka pomoć bit će im i više nego dobrodošla.

Fond solidarnosti

Iz Fonda solidarnosti Hrvatskoj stiže gotovo 89 milijuna eura. Prioritet su škole, bolnice, ali jedan dio sredstava koristit će se za subvenciju najma stanova onima koji su ostali bez krova nad glavom. Takvih je još 285 ljudi u koji još uvijek žive studentskom domu u Cvjetnom naselju.

"Sve najkasnije ćemo do 15. 9. zbrinuti na odgovarajući način, da država nađe prikladan prostor da nam na najbolji način iz Fonda solidarnosti pokrije sav trošak", rekao je Darko Horvat, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Za ostali trošak čeka se zakon o obnovi, u njegovoj izradi sudjeluje i Grad Zagreb.

"Da se donese što kvalitetniji zakon, što jasniji i s ciljem, što gradonačelnik uvijek ističe, da se obnovi pristupa što prije", rekla je zamjenica gradonačelnika Olivera Majić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr