Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ima li grad novca?

Prijavljuju se štete od poplava, a pomoć nisu dobili oštećeni u potresu: "Živim od 2 tisuće kuna, kako da platim rušenje?"

Dosad je stiglo 3000 prijava štete od poplava i još uvijek ne prestaju stizati. Iako nije posve jasno kojim novcem, iz Grada Zagreba tvrde da će građani će dobiti pomoć. Osim toga, pomoć čekaju i oni stradali u potresu.

Iako iz Grada tvrde da je šteta od poplava minimalna, prizori travnjaku na zagrebačkom Trnju pokazuju upravo suprotno. Naime, stanovnici samo jedne ulice na travnjak su iznijeli gomilu poplavljen i uništenih stvari.

Pročitajte i ovo Besplatna sljemenska žičara - 1 Svi na Sljeme Zagrepčani napokon dočekali i taj dan: "Odlična inicijativa, ali ne bi bilo loše još nešto" Tomislav Tomašević o obnovi - 1 190 milijuna eura Tomašević pohvalio obnovu Zagreba pa kritizirao ministra: "Nadam se da će država što prije to učiniti"

Voda je ušla u podrume, ali sobe u prizemlju. Natalija Gašler prijavila je štetu od poplava i sada čeka pomoć: "Pa kud ću ja ovakva s mirovinom? Znate kakve su danas mirovine. Ja sam invalid i nisam mogla sa bolesnom nogom unutra", rekla je.

Šteta od poplava može se prijaviti do sljedećeg četvrtka, a zasad ih je stiglo 3000. Međutim, zagrebački proračun je u debelom minusu.

"Sredstava za takvo će biti i mora biti. U vi znate da je to stav gradonačelnika. A kako ćemo naći ta sredstva, vidjet ćemo kroz naš proračun", rekla je Olivera Majić, zamjenica gradonačelnika Zagreba.

Još se traže sredstva i za pomoć ljudima nastradalima u potresu. Marica Popović već četiri mjeseca živi u garaži. Kuća joj je dobila crvenu naljepnicu, što znači da se mora rušiti, ali ona za to nema novca. Čeka Zakon o obnovi.

"Ja sam gore sve imala, a tu nemam baš ništa, ja nemam kupaone, perem se u lavoru", rekla je kroz suze te dodala: "S čim bi ja to rušila? Pa ja imam 2000 kuna. Jedva režije platim. Ne znam, ne znam kako ću", govori kroz plač.

Neki su uzeli stvari u svoje ruke, i počeli sami obnavljati.

"Oni nisu svjesni da mi nemamo vremena čekati, da dolazi jesen, zima, da imamo malu djecu. Osjećamo se da smo prepušteni sami sebi jer na ovu državu i grad mi nažalost ne možemo računati", rekla je Branka Gabud iz Šimunčevca.

Računati na Zakon ne mogu prije devetog mjeseca jer su saborski zastupnici na godišnjem odmoru.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene