Vrtoglava cijena

Ljude imaju, znanje i prostor isto, ali nedostaje - novac: "To bi spasilo barem 50 života na godinu"

Zaklada Zora traži pokretanje domaće proizvodnje staničnih pripravaka za liječenje leukemije i limfoma. Riječ je o vrlo učinkovitoj terapiji koja je, po običaju, skupa. Kad bi se pripravci proizvodili u Hrvatskoj, bio bi manji trošak za sustav, a terapija bi bila dostupnija. Imaju ljude, znanje, prostor, ali nedostaje im milijun eura za opremanje laboratorija.

Trostruka CAR-T terapija - većina za to vjerojatno nikad nije čula, ali ta terapija za oboljele od leukemije i limfoma znači nadu.

"Terapija djeluje u situaciji kada ostali oblici liječenja više ne djeluju. To je trenutačno pozicionirano kao liječenje posljednje nade", objasnio je voditelj zaklade Zora Mladen Merćen.

Prvu takvu terapiju još 2012. primila je pacijentica u Americi.

"I ta mala pacijentica koja nije imala izgleda, niti je učinkovita bila kemoterapija, odnosno druge metode standardnog liječenja, ona je dandanas živa i zdrava", istaknuo je ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb Goran Roić.

Plan Zaklade Zora je da se pripravci za takvu terapiju proizvode i u Hrvatskoj. Ljude imaju, znanje imaju, osiguran je i prostor u KBC-u sestre Milosrdnice, ali nedostaje im milijun eura za kupovinu nužne opreme.

Zaklada je pokrenula akciju prikupljanja sredstava. Proizvodnja u Hrvatskoj bila bi značajna za pacijente, ali i značajna ušteda za zdravstveni sustav jer CAR-T pripravci su jako skupi, cijena im je oko 400.000 eura.

Iz Ministarstva zdravstva kažu da podupiru projekte koji unaprjeđuju zdravstvenu zaštitu i napominju da se uvođenje novih oblika liječenja temelji na procjenama stručnih društava.

"Potrebno je naglasiti da samo financiranje nabave nefinancijske imovine, poput medicinske opreme, radova i slično, Ministarstvo zdravstva osigurava na proračunskim pozicijama zdravstvenih ustanova na temelju njihovih zahtjeva, a prema fiskalnim mogućnostima državnog proračuna koje određuje Ministarstvo financija", odgovorili su iz Ministarstva zdravstva.

Mnogi će se sjetiti malene Nore Šitum, za koju je cijela Hrvatska
prikupljala novac za liječenje u Americi
. Ta terapija je stigla u Hrvatsku 2019. "Upravo ona na koju je išla naša Nora. U KBC-u Zagreb se provodi, a ovo što je sada predstavljeno je još novija terapija koja polučuje puno bolje rezultate", kazala je Đana Atanasovska iz Zaklade Nora Šitum.

Jednako važno je i što ova terapija manje iscrpljuje oboljele od klasičnih kemoterapija. U Hrvatskoj je na godinu oko 500 novodijagnosticiranih odraslih osoba od raznih tipova leukemije.

"Ako vam kažem da je godišnje, što se tiče dječje dobi, 120 do 160 novootkrivenih malignih tumora dječje dobi, a od toga se 30 posto odnosi na leukemije i limfome, dakle, značajan dio naših malih pacijenata bio bi obuhvaćen tom terapijom", objasnio je Roić.

Domaćom proizvodnjom spasilo bi se barem 50 života na godinu.

Pročitajte i ovo vrhunac vodenog vala VIDEO Ono što je snimljeno iz zraka nije lako gledati: "Dunav izgleda snažno, hladno, mutno i prljavo"

Pročitajte i ovo GOŠĆA DNEVNIKA NOVE TV Analiza porezne reforme: "Oni s najvećim plaćama osjetit će taj učinak, a većina neće"