Borba s poplavama

Vrhunac vodenog vala stigao u Hrvatsku: "Više nemamo čime braniti. Ovo je bila zadnja obrana"

Vrhunac vodenog vala stigao je u Hrvatsku:

Vrhunac vodenog vala na Dunavu, koji je poharao Europu, ušao je u Hrvatsku. Vodostaj je prešao granicu od 700 centimetara – jutros je na Batini izmjereno 704 centimetra, ali u ovim trenucima stagnira.

Poplavljene su kuće u Aljmašu, gdje vrhunac vodenog vala tek treba doći, a naselje Zeleni otok kod Batine potpuno je poplavljeno i prometno odsječeno. Iako je ovo jedan od povijesno visokih vodostaja, zasad je za 50-ak centimetara niži od najcrnjih prognoza, no sve službe Hrvatskih voda i civilne zaštite i dalje su na terenu i ondje će ostati sve do konačnog prolaska vodenog vala kroz Hrvatsku.

"Pa u prizemlje je polako ušla voda, sad očekujemo još taj neki val do 70 centimetara. Ako dođe, doći će do vrata, a velika je mogućnost da uđe u donji prostor, više nemamo čime braniti. Ovo je bila zadnja obrana", rekao je Miroslav iz Aljmaša.

"U kući mi je negdje otprilike evo do koljena, znači negdje 50-ak cm vode. Nadajmo se da neće rasti, ali vjerujem da će doći još jedno 20-30 centimetara", smatra Ivica iz Aljmaša.

Prati se vodostaj i u Mađarskoj

O stanju na Batini izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Tin Kovačić.

"Ovdje se mjeri vodostaj od 702 centimetra, što znači da je voda počela opadati i da vodeni val prolazi kroz Hrvatsku. Sada se prati i vodostaj u Mohácsu u Mađarskoj jer od tamo dolazi sva ova silna voda i dobra je vijest da i ondje opada", objasnio je.

"Dunav će još rasti na jednoj od kritičnih točaka nebranjenog područja – Aljmašu. Međutim, utješno je da taj vodostaj neće puno rasti. Riječ je o svega nekoliko centimetara, a onda će vodostaj proći kroz Hrvatsku", rekao je reporter te zaključio da vodeni val kroz Hrvatsku prolazi i da je puno blaži nego što je bio prema najcrnjim prognozama.

Pročitajte i ovo objavljena snimka VIDEO Dron se spremao ubiti ruskog vojnika, ali sve je stalo u ključnom trenutku: Umjesto kiše metaka spustio mu je poruku koja mu je spasila život

Pročitajte i ovo u tijeku očevid Opljačkana banka u Zagrebu! Maskirani razbojnik prijetio vatrenim oružjem