VREMENSKA PROGNOZA

Stiže prevrtljiva veljača: Nakon toplijeg vikenda vraćamo se u zimski režim

Tek dašak ranog proljeća u nedjelju napokon i u kopnenom dijelu zemlje. Sunce i 15 doduše siječanjskih, ali isto ugodnih stupnjeva mjerili su Ogulin i Karlovac. A u Sisku je bilo čak 16. Ova toplina, nažalost, za sad neće potrajati, vraćamo se u zimski režim, no ovakvih dana sigurno možemo očekivati i u prevrtljivoj veljači koja je tu iza ugla. Vremensku prognozu za Dnevnik Nove TV donosi meteorolog Darijo Brzoja.

U ponedjeljak ponovno hladnije, a ovaj put i s oborinama. Stiže nam promjena zahvaljujući cikloni koja će se zavrtjeti nad sjevernom Italijom, na dobro poznatom mjestu, i onda će isto tako poznatom i dobro utabanom putanjom svojim centrom krenuti duž Jadrana na jugoistok. Na prednjoj strani prvo će nam donijeti južinu, a kad se premjesti dalje, u noći na utorak zapuhat će bura.

Dakle, brza promjena, u ponedjeljak ujutro u većini zemlje očekuje nas umjereno ili pretežno oblačno vrijeme. U početku će oborina, kiše zapravo, biti uglavnom na sjevernom Jadranu. U gorju rijetko možda i susnježica, drugdje ipak još uvijek uglavnom suho. Vjetar s juga, u Gorskom kotaru će zapuhati mjestimice jak jugozapadnjak, na Jadranu uglavnom umjereno i jako te vrlo jako jugo i južni vjetar. Jutarnja temperatura, na kopnu malo ispod nule, u gorju do -5, dok će na moru biti većinom od tri do sedam stupnjeva.

Od sredine ponedjeljka kiša i u središnjoj Hrvatskoj. Dnevna temperatura oko šest ili sedam stupnjeva, no zapuhat će sjeverac, u noći i pojačati pa će u utorak biti i vjetrovito i hladnije.

U Slavoniji i Baranji poslijepodne većinom oblačno, mjestimice s kišom, a uz osjetan pad temperature krajem dana može biti i susnježice. Vjetar s juga okrenut će na sjeverni, a prije tog temperatura će porasti i do osam stupnjeva.

U gorskoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu tijekom dana također povremeno kiša, navečer u gorju uz zahladnjenje i susnježica. U gorju umjeren i jak jugozapadnjak, na Jadranu i južni vjetar i jugo. Poslijepodne će u gorskoj Hrvatskoj okrenuti na sjeverac, dok će na sjevernom Jadranu krajem dana zapuhati bura: u noći s olujnim udarima. Najviša dnevna temperatura, u gorju oko pet, a na moru većinom između osam i 11 stupnjeva.

U Dalmaciji isto poslijepodne kiša, ali i pljuskovi i grmljavina uz jako, mjestimice i vrlo jako jugo. Krajem dana na sjeveru okretat će na buru. Temperatura između devet i 13 stupnjeva, a navečer u zaleđu osjetno hladnije.

Pročitajte i ovo Ciklonska bomba VIDEO Kaos u SAD-u: Gradovi paralizirani, u automobilu pronađeno tijelo žene, s drveća padaju uginule iguane

Pročitajte i ovo bilo je propusta Grčki premijer ispričao se zbog nespremnosti države na snježnu oluju: "Iskrene isprike sugrađanima koji su patili mnoge sate"

Idućih dana...

U utorak i srijedu u većini krajeva očekuje nas promjenjivo oblačno vrijeme, sa sunčanim razdobljima, ali nestabilno. Bit će šansi za slabe oborine, uglavnom na granici kiše i snijega. U četvrtak djelomice ili pretežno sunčano.

Na južnom Jadranu u utorak ujutro još može pasti malo kiše. Potom posvuda na moru sredinom tjedna barem djelomice ili pretežno sunčano. U utorak bura, na mahove olujna, u srijedu će puhati umjeren sjeverozapadnjak, a u četvrtak ponovno bura. Jutra svježa, dok se dnevna temperatura na moru neće značajnije mijenjati.

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr