Objavljena odluka suda

Još jedna pravna pobjeda Tomaševića: "Ovo nam je poticaj da nastavimo provoditi promjene"

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Visoki upravni sud donio je odluku u korist novog modela odvajanja otpada u Zagrebu.

Visoki upravni sud je na sjednici vijeća održanoj 20. svibnja potvrdio zakonitost Cjenika usluge sakupljanja miješanog komunalnog otpada u Gradu Zagrebu koji je donio Zagrebački holding.

Ovom je presudom potvrđena zakonitost načina određivanja cijene komunalne usluge sakupljanja miješanog komunalnog otpada koja se sastoji od fiksnog dijela, te varijabilnog dijela koji se naplaćuje kroz kupnju plavih ZG vrećica od 10, 20 i 40 litara.

Pročitajte i ovo Prebila nastavnicu u Beogradu Cure detalji o nasilnoj majci, kojoj nije prvi put: Bivša je odbojkašica, obitelj posjeduje odbojkaški klub i hotel, a iza sebe ima dva braka

Visoki upravni sud potvrdio je da je Grad Zagreb legitimno odredio spremnike u obliku tri različita volumena vreća u kojima korisnici usluge prikupljaju komunalni otpad, čime je model plavih ZG vrećice dobio potvrdu usklađenosti sa Zakonom.

"Cijena javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada putem ZG vrećica za miješani komunalni otpad na učinkovit i pravedan način pridonosi cilju prema kojem 'onečišćivač plaća', kao i individualizaciji troškova plaćanja javne usluge. Činjenica da moraju kupiti ZG vrećicu da bi odložili miješani komunalni otpad potiče građane da razdvajaju otpad i tako direktno doprinose zelenim ciljevima kružne ekonomije", istaknuo je gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Pročitajte i ovo Traje potraga Nestao umirovljeni policajac na grčkom otoku nekoliko dana poslije pronalaska tijela britanskog novinara

Iz Grada su napomenuli da je Visoki upravni sud u odvojenoj presudi također potvrdio zakonitost Odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području Grada Zagrebu.

"Pozdravljamo obje presude Visokog upravnog suda, koje potvrđuju naša nastojanja da uvedemo red u sustav gospodarenja otpadom u Zagrebu. Već je u prvoj godini primjene novog modela količina miješanog komunalnog otpada koja se odlaže na odlagalištu smanjena za četvrtinu, što je jasan pokazatelj uspješnosti našeg modela. Ove presude Visokog upravnog suda su nam poticaj da nastavimo provoditi promjene koje smo građanima obećali kad su nam dali povjerenje da upravljamo gradom", ustvrdio je Tomašević.