Može doći do povraćanja i proljeva

Stručnjakinja upozorila: "Bakterije se na vrućini iznimno brzo množe u hrani, ovo je najopasnije nositi na plažu"

"Ne možemo znati koliko ima bakterija u hrani jer ona nije sterilna. Uvijek ih ima na tisuće. A tegobe nastaju kad ih nastate dovoljno za uzrokovanje toga", rekla je dr. sc. Ivančica Kovaček za Dnevnik Nove TV.

Visoke temperature itekako utječu na bržu kvarljivost hrane. I tako je i na moru i na kopnu. Hrvati vole svašta nositi na plažu, no što je ono najopasnije doznao je Domagoj Mikić, reporter Dnevnika Nove TV.

U Zagrebu je trenutačno 36,5 stupnjeva, a koliko je to opasna temperatura za hranu otkrila je dr. sc. Ivančica Kovaček, voditeljica Odjela za sanitaru mikrobiologiju NZJZ dr. Andrija Štampar.

Domagoj Mikić i Ivančica Kovaček - 4 Foto:DNEVNIK.hr

"To je najpovoljnija temperatura na kojoj se bakterije ubrzano umnožavaju zato jer oponaša temperaturu ljudskog tijela. I zato se svakih 20 minuta iz jedne bakterije nastanu dvije. Ne možemo znati koliko ima bakterija u hrani jer ona nije sterilna. Uvijek ih ima na tisuće. A tegobe nastaju kad ih nastate dovoljno za uzrokovanje toga", rekla je Kovaček za Dnevnik Nove TV.

Pročitajte i ovo Važno je znati Znate li koja je razlika između oznaka "Upotrijebiti do" i "Najbolje upotrijebiti do"? Samo je jednu vrstu hrane sigurno konzumirati i nakon isteka roka

Dodalaj je kako je najčešća pogreška kad se hrana na plažu donosi u običnim ruksacima.

"Bolji je izbor hranu staviti u termo ruksak i da ju se pokuša hladiti. Opasni mogu biti sendviči s hranjivim umacima poput majoneze i vrhnja. Ti umaci sadrže dovoljno vode i hranjivih tvari da se bakterije počnu ubrzano umnožavati naročito ako je u sendvičima i salata."

Pročitajte i ovo Rješenje postoji Svaki Hrvat ima ozbiljan problem: "Gubite novac koji ste mogli iskoristiti za plaćanje režija"

Otkrila je i koji su najčešći simptomi i kako ih prevenirati.

"Ako imamo povećani broj tzv. indikatorskih mikroorganizama u hrani, simptomi su mukla bol u želucu i možemo imati osjećaj lagane mučnine ili neke tupe boli. Ali ako se već počnu umnožavati neke druge bakterije koje mogu biti patogene, simptomi se mogu pojačavati i možemo imati pravu mučninu, povraćanje i proljev", objasnila je.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.