Visoke temperature itekako utječu na bržu kvarljivost hrane. I tako je i na moru i na kopnu. Hrvati vole svašta nositi na plažu, no što je ono najopasnije doznao je Domagoj Mikić, reporter Dnevnika Nove TV.
U Zagrebu je trenutačno 36,5 stupnjeva, a koliko je to opasna temperatura za hranu otkrila je dr. sc. Ivančica Kovaček, voditeljica Odjela za sanitaru mikrobiologiju NZJZ dr. Andrija Štampar.
"To je najpovoljnija temperatura na kojoj se bakterije ubrzano umnožavaju zato jer oponaša temperaturu ljudskog tijela. I zato se svakih 20 minuta iz jedne bakterije nastanu dvije. Ne možemo znati koliko ima bakterija u hrani jer ona nije sterilna. Uvijek ih ima na tisuće. A tegobe nastaju kad ih nastate dovoljno za uzrokovanje toga", rekla je Kovaček za Dnevnik Nove TV.
Dodalaj je kako je najčešća pogreška kad se hrana na plažu donosi u običnim ruksacima.
"Bolji je izbor hranu staviti u termo ruksak i da ju se pokuša hladiti. Opasni mogu biti sendviči s hranjivim umacima poput majoneze i vrhnja. Ti umaci sadrže dovoljno vode i hranjivih tvari da se bakterije počnu ubrzano umnožavati naročito ako je u sendvičima i salata."
Otkrila je i koji su najčešći simptomi i kako ih prevenirati.
"Ako imamo povećani broj tzv. indikatorskih mikroorganizama u hrani, simptomi su mukla bol u želucu i možemo imati osjećaj lagane mučnine ili neke tupe boli. Ali ako se već počnu umnožavati neke druge bakterije koje mogu biti patogene, simptomi se mogu pojačavati i možemo imati pravu mučninu, povraćanje i proljev", objasnila je.
Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.
Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.