Ilegalna gradnja

Inspektorat naredio rušenje vikendica uz Dravu: "Ovdje smo više od 34 godine i sada to odjednom nekome smeta"

1/4 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Državni inspektorat poslao je rješenja o rušenju bespravnih vikendica izgrađenih na državnom zemljištu uz rijeku Dravu. No u pitanju nije jedna, već čak 74 vikendice. Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV Slavica Parlov.

Dokument Državnog inspektorata zalijepljen na vrata i neugodan poziv na saslušanje dočekao je prije nekoliko dana obitelj Janušić. Problem je njihova vikendica kraj Drave.

"Mora se kućica rušiti, a ovdje smo više od 34 godine i sada to odjednom nekome smeta. Kome? Ne znamo, ali se nadamo da će se to sve u kratkom roku riješiti", kaže Marko Janušić.

Pita li se Državni inspektorat, situacija i rješenje više su nego jasni. Na popisu su 74 vikendice koje se moraju rušiti: "...U slučaju nezakonito izgrađenih građevina građevinska inspekcija donosi rješenje o uklanjanju kojim se počiniteljima naređuje da sami uklone nezakonito izgrađene građevine dragovoljno, u zakonskom roku.

Protekom tog roka građevinska inspekcija Državnog inspektorata može pristupiti izvršenju rješenja prisilnim putem. Do sada je obavljeno 135 inspekcijskih nadzora građevina na predmetnom području i izdana su 74 rješenja o uklanjanju", navode iz Inspektorata.

Janušići će sudbinu svoje vikendice probati doznati na saslušanju za koje su dobili poziv. Mlađi članovi obitelji otišli su trbuhom za kruhom u Njemačku, a Drava je mjesto njihova susreta.

"Meni je ovdje jako lijepo. Volim se kupati i igrati s bratićima. Uvijek kad sam u Austriji jedva čekam doći ovamo na odmor", kaže Leon.

Ilegalno izgrađenu kućicu su kupili 90-ih. Iako je kuću nemoguće legalizirati jer je na poplavnom području, sve papire za legalizaciju predali su još 2013.

Pročitajte i ovo Razorna poplava Deset godina od katastrofe: "Džaba i nove kuće i sve obnovljeno, ako nemate ljudi"

"Kada dođe poplava, poplavi nam kuću najviše do predzadnje stepenice. Mi smo svjesni toga da će voda jednom doći više, ali opet mi snosimo posljedice", svjestan je Janušić.

Međimurski župan Matija Posavec tvrdi sve se može riješiti i bez rušenja, izmjenom prostornog plana, urbanom sanacijom. No njegova nije zadnja. 

"Na tom prostoru imamo poučnu stazu, imamo izletišta, ljudi se šeću uz rijeku Dravu, to je prirodno prekrasni prostor i mislim da bi svima bilo u interesu da se on što više koristi", smatra Posavec te dodaje da se još očekuju odluke HEP-a, Hrvatskih voda i suglasnost resornog ministarstva.

Pročitajte i ovo Izbjegnut štrajk Habijan i sindikat postigli dogovor: Plaće idu gore za deset posto

"Mi u Hrvatskim vodama, jasno, sa svim partnerima zainteresirani smo za rješavanje ovog problema", napomenuo je Milan Rezo, direktor Hrvatskih voda.

No uz distancu od posljedica potencijalnih poplava...

"Kao hrvatske vode ne možemo preuzeti odgovornost u smislu snošenja troškova nastalih za vrijeme visokog vodnog vala", ogradio se Rezo.

Dok vlasnici žive u nadi, rokovi za provedbu rješenja o rušenju već cure jer inspektorat je odlučan uvesti reda u bespravnu gradnju, od Hvara do Istre i Međimurja.
 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.