Podignuta optužnica

Spašavali gradonačelnika koji je vozio pijan: Pod istragom četvorka iz Vrbovskog, ali ne i gradonačelnik

Policajci i zamjenik Policijske postaje Vrbovsko omogućili su gradonačelniku izbjegavanje prekršajne odgovornosti za uzrokovanje prometne nesreće u alkoholiziranom stanju.

USKOK je pred Županijskim sudom u Rijeci podigao optužnicu protiv četvero hrvatskih državljana (54, 56, 36, 46) zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti te krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Optužnicom se terete 54-godišnji zamjenik načelnika Policijske postaje Vrbovsko te dvojica policajaca autoophodnje, u dobi od 56 i 36 godina, da su prilikom policijskog postupanja nakon dojave građanina napravili sve kako bi spriječili da odgovornost za prometnu nesreću preuzme gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić.

Naime, nakon što su policajci utvrdili da je gradonačelnik u alkoholiziranom stanju vozio službeno vozilo i sletio s ceste te napustio mjesto događaja, nisu ga osigurali. Također, nisu obavili očevid prometne nesreće iako su znali da je u njoj sudjelovalo vozilo u vlasništvu Grada Vrbovskog te da se za počinjeni prekršaj mogu izreći zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom i negativni prekršajni bodovi.

Pročitajte i ovo poginulo dijete Policija objavila detalje tragedije kod Obrovca: Poginulo dijete (9), češki turisti u automobilu imali eksplozivno sredstvo?!?

Policajci su, u dogovoru s 46-godišnjom pročelnicom Grada Vrbovskog, znajući da ona nije skrivila prometnu nesreću, nju prekršajno kaznili. Kako bi stvorili privid da je upravo ona upravljala vozilom, zamjenik načelnika tražio je provjere za pročelnicu u Informacijskom sustavu MUP-a, a s 56-godišnjim policajcem proveo je i njezino alkotestiranje, o čemu su potpisali i zapisnik iako je u njemu neistinito navedeno da je postupanje prema pročelnici započelo u vrijeme kada se ona nije nalazila na mjestu događaja.

Policajci su potom u izvješće ophodnje za taj dan naveli da je pročelnica upravljala vozilom, a zamjenik načelnika svog je šefa obavijestio o događaju. Tako je tih četvero osumnjičenika gradonačelniku omogućilo izbjegavanje prekršajne odgovornosti za uzrokovanje prometne nesreće u alkoholiziranom stanju.