centar za sigurnost i kvalitetu hrane

Ne znajući što jedemo, u sebe unosimo otrove koji uzrokuju karcinom: Uskoro ćemo znati podrijetlo hrane

1/4 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
U Zagrebu je položen kamen temeljac za izgradnju Centra za sigurnost i kvalitetu hrane. Tamo bi se uskoro trebalo utvrđivati podrijetlo hrane koju jedemo, a na taj način poboljšati zdravlje i kvalitetu života.

Uz to, Centar će svojim radom omogućiti i domaćim proizvođačima bolje plasiranje poizvoda na domaće i inozemno tržište. Ukupna vrijednost projekta je gotovo 90 milijuna kuna, a sufinancira ga Europska unija.

"Ako znamo da je svako treće dijete u Zagrebu prekomjerno teško, ako govorimo o pandemiji šećernih bolesti, naravno da je iznimno važno što jedemo, kako jedemo i odakle su proizvodi", kaže Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.

Da je ovakav Centar neophodan Hrvatskoj, smatra i ministar Kujundžić.

"Veliko zlo mi unosimo na usta ne znajući i skupo plaćajući, time zapravo unosimo i otrov koji će i nama i našoj djeci izazvati karcinom i u tome je s medicinskoga aspekta nevjerojatna veličina ovog projekta", kaže Milan Kujundžić, ministar zdravstva.

"Kada se završi ovaj projekt, ne samo da ćemo znati što je hrvatska hrana, nego ćemo znati iz kojeg dijela Hrvatske dolazi. To ja kao seljak znam. To je ključna rečenica", poručuje Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik.  

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr 

1/5 >> Pogledaji ovu galeriju
Hrvatska Hoće li doći do nestašice lijekova? Zadužene bolnice umiruju pacijente: ''Ne vjerujem da će doći do toga''