Domaće je domaće

Slavonci se primili posla i poručuju: "Računica je ista, ali okus nije"

Iako priprema domaće zimnice nije jeftinija od one koju se može kupiti u dućanu, Slavonci se ipak trude pripremiti što više toga sami. Osim što je ukusnije, za neke je to i način za dodatnu zaradu.

U Slavoniji već misle i na zimu, pa su se prihvatili zimnice. Iako je, kažu, računica ista - nije okus i rad. Kako se radi zimnica, provjerila je reporterka Nove TV Matea Drmić.

"Danas beremo za ajvar. Nakon ubranih 30 kilograma do ajvara je dug put. Prvo je rezanje, onda se kuha u slanoj vodi. Još se ovdje kuha luk i bamija. Sveukupno jedno pet-šest sati", rekao je Andrija Bošnjak iz mjesta Branjin Vrh.  

To je treća tura, pa će Bošnjak danas napuniti 150 teglica.

Andrija i Ljubica kažu da je ova godina rekordna za papriku.

Pročitajte i ovo Stanje se polako smiruje FOTO/VIDEO Poplave prouzročile najveću štetu u povijesti Slovenije: Poplavni val tijekom noći dolazi u Hrvatsku

"Posebno je dobro rodilo. Nikad u ovo doba ajvaricu nismo brali, nikad", komentirala je Ljubica Bošnjak.

Priprema zimnice - 1 Foto:Dnevnik Nove TV


Osim ajvara, u njihovoj smočnici nema čega nema. Tu su krastavci s kupusom, paprikom, papričice s lučicama, lučice i papričice s kupusom ili zeljem. Gotova je i cikla.

Pročitajte i ovo obilne kiše Iz nuklearke Krško poslali obavijest zbog nabujale Save: "Osoblje je u stanju pripravnosti"

Uz to što prave za svoje potrebe, nešto i prodaju. A teglica njihova domaćeg povrća jeftinija je od kupovne.

"35 kuna, ja priznam da sam ja skupa, ali je to domaće. To je popravak kućnog budžeta. Mi smo s malim mirovinama", kaže Ljubica.

Pročitajte i ovo Bara, Čoja, Alka Započele alkarske svečanosti u Sinju! Doznajte i tko je 308. pobjednik Bare

Uz povrće, tu su i sokovi i sirupi. Danas je na redu bila mrkva, a Ljubica radi i sirupe od ružinih latica, bazge, mente, koprive, cikle...

A na policama se traži mjesto više i za džemove.

Šarene se police i na osječkoj tržnici. Kupci koji nemaju svoj vrt kupuju domaće kako bi pripremali zimnicu.

Pročitajte i ovo Poruke iz Prijedora Vučiću Oluja najveće etničko čišćenje od 1945., Dodiku udruženi zločinački pothvat

"Za ajvar ćemo se još malo strpjeti, dok dođu paprika roga i tu i tamo nekakve salate. Radimo zimnicu zato što je zdravije, zadovoljstvo. Jeftinije nije, sve to dođe na isto", rekla je Margareta Krivić iz Osijeka.

Ipak, trud i rad za vlastitu hranu ne može se mjeriti.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.