U Slavoniji već misle i na zimu, pa su se prihvatili zimnice. Iako je, kažu, računica ista - nije okus i rad. Kako se radi zimnica, provjerila je reporterka Nove TV Matea Drmić.
"Danas beremo za ajvar. Nakon ubranih 30 kilograma do ajvara je dug put. Prvo je rezanje, onda se kuha u slanoj vodi. Još se ovdje kuha luk i bamija. Sveukupno jedno pet-šest sati", rekao je Andrija Bošnjak iz mjesta Branjin Vrh.
To je treća tura, pa će Bošnjak danas napuniti 150 teglica.
Andrija i Ljubica kažu da je ova godina rekordna za papriku.
"Posebno je dobro rodilo. Nikad u ovo doba ajvaricu nismo brali, nikad", komentirala je Ljubica Bošnjak.
Osim ajvara, u njihovoj smočnici nema čega nema. Tu su krastavci s kupusom, paprikom, papričice s lučicama, lučice i papričice s kupusom ili zeljem. Gotova je i cikla.
Uz to što prave za svoje potrebe, nešto i prodaju. A teglica njihova domaćeg povrća jeftinija je od kupovne.
"35 kuna, ja priznam da sam ja skupa, ali je to domaće. To je popravak kućnog budžeta. Mi smo s malim mirovinama", kaže Ljubica.
Uz povrće, tu su i sokovi i sirupi. Danas je na redu bila mrkva, a Ljubica radi i sirupe od ružinih latica, bazge, mente, koprive, cikle...
A na policama se traži mjesto više i za džemove.
Šarene se police i na osječkoj tržnici. Kupci koji nemaju svoj vrt kupuju domaće kako bi pripremali zimnicu.
"Za ajvar ćemo se još malo strpjeti, dok dođu paprika roga i tu i tamo nekakve salate. Radimo zimnicu zato što je zdravije, zadovoljstvo. Jeftinije nije, sve to dođe na isto", rekla je Margareta Krivić iz Osijeka.
Ipak, trud i rad za vlastitu hranu ne može se mjeriti.
Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.
Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.