Yuda Prismandita iz Indonezije u lipnju je stigao u Trogir, a već se služi hrvatskim jezikom. Odličan potez zapošljavanjem pet Indonežana napravio je i njegov poslodavac.
Roko Puče, voditelj ugostiteljskih objekata priznaje kako je u početku bio malo skeptičan, ali sada smatra da je napravio pun pogodak.
"Ponuđen im je ugovor na šest mjeseci, sad ih planiramo za stalno zaposliti", kaže Puče. Bez 5000 kuhara stranaca, teško je i zamisliti sezonu iza nas.
Od ukupnog broja dozvola za rad strancima, više od 28.000 izdano je za poslove u turizmu. Najviše ih je stiglo iz zemalja u okruženju, ali u top pet popeli su se i radnici iz dalekog Nepala.
Agenti za zapošljavanje stranaca upozoravaju da nam ulaskom u Schengen stižu novi izazovi.
Joško Jakus, direktor agencije za zapošljavanje kaže kako će strani radnici doći kod nas na mjesec ili dva, a ne bude li poslodavac korektan, otići će usred sezone.
"Radnika u okruženju više nema, neće ih ni biti u budućnosti. A ako sad izvaramo i radnike s Dalekog istoka neće mu imati tko raditi, može staviti ključ u bravu", pojašnjava Jakus.
Veseli stoga pokretanje diplomskog studija Hotelijerstvo i gastronomija u Makarskoj. Ante Buljan iz Imotskog kaže kako se želi baviti turizmom, to je njegov poziv i budućnost.
Nina Vučković sa Hvara zaključuje kako u turizmu uvijek ima posla i kad završi studij, očekuje da će nešto naći. Jer bez kvalitetne radne snage, nema smisla ni razmišljati o podizanju kvalitete turizma.
"Ne možete graditi nove hotele bez radne snage, niti razvijati radnu snagu bez novih hotela. Tim procesima treba odgovorno i kvalitetno upravljati u pravcu održivosti. I u tom smislu treba ići daljnji razvoj hrvatskog turizma", poručuje Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice.
U teoriji zvuči jednostavno i logično. Vrijeme je da se krene i s provedbom u praksi.
Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.
Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.