Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EKIPA DNEVNIKA NOVE TV NA JADRANU

Turistička sezona u punom zamahu, troši se kao nikada dosad: ''Raditi i trošiti je zdravo, samo gost treba za svoje novce dobiti ono što je platio''

Aktualno Galerija Jelena Tabak Jelena Tabak Foto: DNEVNIK.hr Turizam i gužve: Ilustracija - 2 Turizam i gužve: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Turizam i gužve: Ilustracija - 3 Turizam i gužve: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Turizam i gužve: Ilustracija - 4 Turizam i gužve: Ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Turizam i gužve: Ilustracija - 5 Galerija 1/7 >>
Doslovno kao s neba, rijeka turista i ovog vikenda krenula je na jug. Više od 76.000 automobila u posljednja 24 sata prošlo je hrvatskim autocestama. Očekivano, troši se kao nikada dosad, a u što se uvjerila i ekipa Dnevnika Nove TV.

Gužva u splitskoj trajektnoj luci. Produženi je vikend uoči Velike gospe i početak talijanskog Ferragosta.

Trajekt Marco Polo iz Ancone je doveo 900 Talijana, kući odlazi njih petstotinjak.

Jelena Ivulić iz Jadrolinije kazala je da je promet na linijama Vis, Hvar i Brač negdje 10 posto bolji od 2019., ostale linije bilježe blagi rast ili su na razini 2019. godine: ''Imamo velika očekivanja od kolovoza''.

A dok se jedni kupaju u moru...drugi u automobilima u znoju.

Kod Svetog Roka u subotu ujutro kolona je bila od nevjerojatnih 17 kilometara put mora i 14 kilometara put kopna. Strpljenja je trebalo i na Lučkom.

Sezonci imaju pune ruke posla. Smjena turista u hotelima, apartmanima, kampovima...

Nikolina iz kampa u Omišlju kaže kako su već navikli na gužvu, kao i svakodnevne odlaske, dolaske i to u većem broju, pa i na gužvu u kampu i na recepciji.

Struktura gostiju ostala je ista kao i pretpandemijske 2019. godine, ali broj gostiju varira.

Najviše je Nijemaca, domaćih, Slovenaca, Austrijanaca i Poljaka.
Talijana je za sada za četvrtinu manje, a Srba i Čeha i Slovaka i do 14 posto više.

Najviše gostiju je u Istri i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Od top pet destinacija - uz Vir četiri su iz Istre, a prednjače Rovinj i Medulin.

Skandinavaca i Britanaca nešto je manje, Amerikanca više. Gosti su to koji stižu zrakoplovima, a najveće opterećenje je u luci na Resniku.

Mate Melvan iz Zračne luke Split kaže kako se tri do pet, šest, sedam minuta dogodi slijetanje ili polijetanje.

"Tih 210 zrakoplova bi bilo 420 slijetanja i polijetanja u ova dva dana“, rekao je Melvan.

A potrošnja je nikad veća, i to zbog poskupljenja. U kolovozu je broj računa pet posto, a iznos računa 41 posto veći. Ruke posebno trljaju Splićani. Izdali su 10 posto više računa i naplatili ih 50 posto više nego prije korone.

Gledajući omjer izdanih i naplaćenih računa - najviše je poskupio Dubrovnik, a najlošiji promet imaju Zadrani.

Predsjednica Udruženja ugostitelja pri HGK-u Jelena Tabak: "Raditi i trošiti je zdravo"

U Hrvatskoj je u petak potrošeno najviše otkad je fiskalizacije. U 24 sata potrošilo se 1,193 milijarde kuna.

U Splitu koji obara rekorde, reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš razgovarao je s Jelenom Tabak, predsjednicom Udruženja ugostitelja pri HGK-a.

Ona je ustvrdila kako je sezona nakon dvije godine pauze odlična. Ističe i kako su veće cijene, ali i veća prodana količina.

"Nije samo stvar povećanja cijene, stvar je akumulirane želje za putovanjima, akumulirane želje za normalnim životom i to se reflektiralo u fiskalnim rezultatima ove godine, stoga moramo biti oprezni do kraja godine i za iduću godinu da taj val ne splasne, odnosno ovisit će itekako i o tome kakva će biti jesen i zima u Europi i svijetu", pojasnila je Tabak.

Na pitanje jesu li te cijene uvijek opravdane, gošća Dnevnika Nove TV kazala je kako je cijena opravdana dok god je kvaliteta prati.

"Svaka roba ima svog kupca. Meni osobno je pizza od nekoliko stotina kuna skupa, ali ako je dovoljno dobra, ako je gost koji ju je pojeo (a cijena je bila vidno istaknuta) zadovoljan, znači da ta roba prolazi na tržištu. Ako kvaliteta i općenito usluga nisu u skladu s cijenom, to bi se moglo razbiti o glavu i na to treba paziti", kazala je predsjednica Udruženja ugostitelja pri HGK-u iz Splita.

Na pitanje što bi rekla nekome da koristi priliku inflacije i uvođenja eura, Tabak je naglasila kako je veliki porast ulaznih troškova, a izlazna cijena se podizala kako su rasli ulazni troškovi.

Gošća Dnevnika Nove TV rekla je i kako se ovog ljeta tražilo mjesto više, posebno u večernjim satima pa bi trebalo s lokalnom politikom trebalo naći rješenje, sve kako se gosti ne bi snalazili po ulici.

"Dok god se kvalitetno radi, strateški cijelu godinu, neće biti problema, imamo jako puno posla, ne smijemo kidati granu na kojoj sjedimo, ali ni lokalno stanovništvo ne smije osjetiti manjak kvalitete života jer gost ide u destinaciju vidjeti i kako ljudi žive", istaknula je Tabak te dodala kako dalje treba osmisliti bolju turističku strategiju, kako grad ne bi nadjačao ulični turizam koji se počeo događati.

Pročitajte i ovo Rogoznica - 1 NEDOSTAJE RADNIKA Nautički turizam cvjeta: U marine dolaze brojni gosti, ali tu je i jedan veliki problem

Pročitajte i ovo Barbara Štrbac se spustila zip-lineom LIČKE ATRAKCIJE VIDEO Reporteri Dnevnika Nove TV okušali se u adrenalinskom turizmu i zip-lineu: "Nigdje nisam vidio toliko džentlmena kao ovdje..."

Tabak je pozdravila sve ugostiteljske djelatnike i studente jer brojke su proizvod njiihova rada.

"Raditi i trošiti je zdravo, samo gost treba za svoje novce dobiti ono što je platio i da se poželi vratiti u destinaciju", zaključila je Tabak.

Goleš je dodao kako je prošle godine uoči Velike gospe potrošilo više od 900 milijuna kuna, a prošlog Božića probila se prva milijarda.

Troši se i na Pagu - njima najbolje tek dolazi

Troši se i na Pagu - njima najbolje tek dolazi jer stižu Talijani kojima su Novalja i Zrće omiljene destinacije. Na Pagu je bila reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus, koja je kazala kako se industrija zabave na Zrću oporavila, troši se od jutra do mraka.

Baus je na Zrću razgovarala s Goranom Sertićem, voditeljem noćnog kluba.

On je kazao kako je sezona izvrsna i očekuje se da se Ferragosto nastavi u revijalnom tonu, a dosta Talijana vratilo se na Zrće.
Dominantno su tu Nijemci i Austrijanci, na određenim festivalima i Britanci, a u kolovozu su Talijani većina.

"Naša populacija je mlađa koja ne mari za krizu, nismo još osjetili utjecaj globalne krize koja sve pogađa", kazao je Sertić. Sezona im traje do 20. rujna, u rujnu imaju festival, sezona se iz godine u godinu produžava.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene