Školski kalendar

Treba li ukinuti zimske praznike u veljači? "Djeca izostaju nenormalno, to je veći problem"

U javnoj raspravi dio struke ističe da ima dovoljno nastavnih dana i prostora da se nadoknadi tjedan dana što se pomaknuo početak nastave, i to tako da se ne ukidaju praznici u veljači koji bi bili od 24. do 28. veljače.

Školski kalendar i dalje je vruća tema. Nakon što je premijer obznanio da će nastava ipak početi 9. rujna, izmjena je upućena na javnu raspravu. Predlaže se ukidanje zimskih praznika u veljači. Nanizali su se deseci komentara. Prema njima - dobar je dio nastavnika protiv ukidanja tih praznika.

U javnoj raspravi dio struke ističe da ima dovoljno nastavnih dana i prostora da se nadoknadi ovih tjedan dana što se pomaknuo početak nastave, i to tako da se ne ukidaju praznici u veljači koji bi bili od 24. do 28 veljače. Detalje je doznala reporterka Dnevnika Nove TV, Sanja Vištica.

Pročitajte i ovo Upisano 41 tisuća učenika Završeni su upisi u srednje škole: Dnevnik Nove TV doznaje za koje škole je bio najveći interes i kad će biti poznato koliko mjesta je ostalo za jesenski rok

"Učitelji se boje da djeca uistinu taj dugi period od zimskih do uskrsnih praznika, koji su ove godine daleko, bez dana odmora, jednostavno neće održati kvalitetu rada u razredima. Matematički gledano, imamo dovoljno radnih dana da ostanu i ti praznici u veljači", kaže Nada Lovrić iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

K tome, ističu učitelji, ako su roditelji planirali skijanje i odmor, djeca će svakako izostajati.

Pročitajte i ovo Obrazovni kurikulum Katolički prosvjetari oštro protiv seksualnog obrazovanja: "To je neprihvatljivo i štetno"

"Ovom izmjenom skraćuju se zimski praznici, odnosno dio u veljači. No s obzirom na to da je javna rasprava, vidjet ćemo kako će to izgledati. Ovaj tren nije definitivno da se ukidaju. Sigurno je da će škola početi tjedan dana kasnije", kaže Iva Ivanković, državna tajnica u Ministarstvu obrazovanja.

I dodaju - praznici u veljači nikad nisu bili tu zbog skijanja, već da djeca predahnu.

Pročitajte i ovo Novi trendovi Neće sva djeca krenuti u školu kad i njihovi vršnjaci, ali je li broj odgoda postao zabrinjavajući? "Postoje određeni kriteriji..."

"Veći su problem izostanci i mogućnost da roditelji mogu sami pravdati do tri uzastopna dana. Djeca izostaju kao nenormalna. Mislim, realno je problem u prevelikom broju izostanaka i to djeci kida kontinuitet rada", kazala je Lovrić.

Javna rasprava traje do petka, a više detalja o ovoj temi doznajte u videoprilogu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.