Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obrazovni kurikulum

Katolički prosvjetari oštro protiv seksualnog obrazovanja: "To je neprihvatljivo i štetno"

Djeca u školi
Djeca u školi Foto: Getty Images
Hrvatsko katoličko društvo prosvjetnih djelatnika kritizira sve ranije i uvođenje seksualnog obrazovanja u škole, smatrajući ga štetnim za mlade.

Hrvatsko katoličko društvo prosvjetnih djelatnika smatra da je tendencija sve ranijeg uvođenja seksualnog obrazovanja, uz sve eksplicitnije sadržaje, dodatna seksualizacija djece te da bi roditelji trebali kritički promišljati o provođenju takvih programa u vrtićima i školama.

"Tzv. sveobuhvatno seksualno obrazovanje (SSE) koje nedavnom kampanjom promiče feministička udruga CESI, želeći ga uvesti u zagrebačke škole, neprihvatljivo je i štetno", priopćilo je u petak Hrvatsko katoličko društvo prosvjetnih djelatnika (HKDPD).

Programi pod tim nazivom isprva su se temeljili na biologiji, sprječavanju spolno-prenosivih bolesti i neplaniranih trudnoća te učenju o kontracepciji, navodi HKDPD, a u novije vrijeme pozivanjem na reproduktivna prava, što je, kako tvrde, "eufemizam za promicanje seksualnog užitka kao jedine svrhe spolnosti, promiskuiteta, pobačaja i rodne ideologije".

Pročitajte i ovo Morska obuka pripadnika 11. naraštaja Središta za razvoj vođa Marko Babić - 28 Na Korčuli VIDEO/FOTO Hrvatski vojnici u akciji: Pogledajte kako se snalaze na morskoj obuci

Manjkavošću programa drže i navode da bi o spolnosti djecu i mlade trebali poučavati nastavnici, dok se roditelji uopće ne spominju te da je iskustvo Velike Britanije i Njemačke jasno pokazalo da su slični programi doprinijeli porastu rizičnog i neodgovornog ponašanja, maloljetničkih trudnoća, pobačaja, pa i demografskom kolapsu društva.

Iako trenutno vladajuća stranka u Zagrebu podržava udruge poput CESI, katolički nastavnici poručuju da djeca i mladi nisu vlasništvo tih udruga niti je to grad Zagreb. Oni tvrde da manjinske udruge nemaju monopol na mišljenje niti pravo ulaženja u odgojno-obrazovni sustav koji pripada učenicima i roditeljima, a pogotovo nemaju pravo nametanja ideologiziranih te za djecu i mlade štetnih programa poreznim i prireznim obveznicima.

Međunarodne institucije poput UNESCO-a promiču SSE kao učinkovit program koji treba uvesti širom svijeta, no pogled na njegove smjernice otkriva ideologiziranost, kažu.

Prema službenome odgovoru Grada Zagreba, dodaju, na jednoj od lokacija zagrebačkoga centra promotivni su CESI-jevi plakati postavljeni a da Grad za to nije zaprimio zahtjev niti izdao bilo kakvo odobrenje, stoga je upitno i to tko je i prema kojim kriterijima odobrio lijepljenje plakata, poručuju prosvjetni djelatnici Katoličkog društva.

Pročitajte i ovo Policija ispred kuće u Sarajevu u kojoj su pronađena tri tijela Čule se eksplozije Objavljeni detalji užasa u susjedstvu: Muškarac ubio mlađeg brata i njegovu suprugu pa zaplio kuću

S druge strane, zagovornici seksualne edukacije, poput udruga CESI i Status M, slažu se da je važno što prije pokrenuti raspravu i definirati konkretne rokove za njezino uvođenje u zagrebačke škole koja bi mlade potaknula na odgovorno ponašanje, poštovanje i očuvanje zdravlja.

Seksualna edukacija provodi se diljem Europe te je obavezna u većini zemalja još od sedamdesetih godina prošlog stoljeća, podsjećaju.

U okviru trenutnog obrazovnog kurikuluma, teme vezane za seksualnost se aktivno izbjegavaju, a učenici o njima uče isključivo kroz vjeronauk, unutar okvira vjerskih dogmi, apstinencije i rodnih stereotipa, upozoreno je nedavno na stručnom skupu o nužnosti uvođenja seksualnog obrazovanja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene