Bez prosvjeda

Tko je kriv za visoke cijene namirnica? "Platim kako mi kažu na placu i što sad mogu"

Ministar financija ne želi više odgovarati na pitanje zašto cijena hrane raste. Upućuje na udruge potrošača i tgovce, a oni pak lopticu vraćaju. Što o svemu misle potrošači, provjerila je ekipa Dnevnika Nove TV.

 

Cijene hrane i dalje rastu, a do kad će tako, ministar financija više ne želi odgovarati.

"Ja ne komentiram više tu temu, pojasnio sam sve što sam imao na tu temu, ne očekujte od mene da komentiram cijene svinjetina, trešanja. Mislim da bi bilo dobro da uključite i udruge potrošača, one su tu jako aktivne, ali ako vas zanima ta tema i trgovačke lance", rekao je Marko Primorac, ministar financija.

Isto pitanje ekipa Dnevnika Nove TV pitala je udrugu potrošača koja vraća lopticu. I kaže da je Vlada ograničila neke cijene i negdje smanjivala PDV, ali to nije dovoljno.

"Mi smo malo obilazili dućane, tih oznaka uopće nema, a nema ni tih proizvoda, tako da je Vlada kao donijela neku odluku da pomogne nama potrošačima, ali tih proizvoda nema, pa sad oni nisu krivi za to. Dakle, nije važno donjeti neku odluku nego osigurati da tih proizvoda zaista i bude", smatra Ana Knežević iz Udruge potrošača.

Trgovci problem vide u visokim nametima.

"Treba smanjiti PDV i sve ostale poreze, a prvo treba smanjiti proračun pa će onda naravno trebati manje novaca pa će se porez moći smanjiti. Trgovci ne zarađuju najviše jer u trogvini prehranom su marže relativno niske, one su na razini EU-a ili još i niže i profitabilnosti je u toj branši niska", objašnjava Slobodan Školnik, stručnjak za maloprodaju.

"Cijenu na kraju plaćaju potrošači. Samo prošli tjedan potrošili smo više od 820 milijuna eura, izdano je milijun računa više nego u istom tjednu prošle godine", rekla je novinarka Dnevnika Nove TV Srna Bijuk.

"Mi smo jedne godine pozvali, ima u 11. mjesecu dan nekupovanja pa smo pozvali da se taj dan ne kupuje međutim nije bio neki naročit odaziv", rekla je Ana Knežević.

I dok su Talijani spremni bojkotirati tjesteninu ako treba, Hrvati takvim akcijama nisu skloni.

"Kod nas toga nema, kod nas se skupi njih ne znam koliko. A na cijene sam se već naučila takve kakve jesu i što sad mogu. Kak mi kažu na placu, tak platim i što sad mogu", kaže Olga iz Zagreba.

"Kesteni, tko si može priuštit 4 eura? Ne znam stvarno. A nitko ništa, svi prolaze, vidim prodaje se, svi kukaju nemaju, a sve se prodaju. Skuplje stvari se bolje prodaju nego jeftine", ocijenila je Ana.

"Kaže ministar pitajte potrošače, pitajte trgovce? Ma oni prebacuju lopticu, to su vam politička posla, generalno je za sve kriva politika. I ljudi koji se ne bune protiv toga!", smatra Josip Babok iz Zagreba.

Tko je onda zaista na kraju kriv za visoke cijene i inflaciju?

"Krivi su i trgovci u principu njihov duh da zarađuju na visokim cijenama. S druge strane i građani. Praktički su osuđivali tu inflaciju i sami je radili. Vlada je također stvorila inflaciju jer je utjecala na rast plaća u javnom sektoru", objasnio je Petar Vušković, ekonomski stručnjak.

Loptica se prebacuje, cijene rastu i dalje, a do kada tako, očito odgovora nema.

Pročitajte i ovo Incident ili nešto više? Veliki skandal potresa poznatu banku: Službenik špijunirao račune tisuća klijenata, među njima i onaj premijerke i ministara

Pročitajte i ovo Ne dopuštaju mu prilaz Cijela Europa strahuje da je ovo ruski trojanski konj: "To je plutajuća megabomba"

Pročitajte i ovo otišao u ribolov Hrvatu (37) izgubio se svaki trag, obitelj moli za pomoć: Helikopterima i brodovima traže ga u tri zemlje