Beatifikacija kardinala

Svjedočanstva iz rodnoga mjesta kardinala Kuharića: "Ponosni smo, bil je idol moje mladosti!"

Vatikan je odobrio beatifikaciju kardinala Franje Kuharića. O tome što njegovi sumještani misle o kardinalu, provjerila je Slavica Parlov Horvat.

Gospođa Štefica često potraži utjehu ispred kipa svog sumještanina Franje Kuharića u Pribiću. Riječi molitve naučila je i svog unuka na kojeg prenosi tradiciju štovanja kardinala, a s oduševljenjem gleda na njega kao budućeg sveca.

"Naravno da sam ponosna, ovaj cijeli naš kraj je poznat po tome da su svi vjernici, da smo svi u tome ponosni na to, tri kardinala u tako malom kraju, dapače, a kardinal Kuharić je bil idol moje mladosti" rekla je Štefica.

S tim se slaže i najstarija stanovnica sela gospođa Veronika. Sjeća ga se kao dobrog čovjeka.

"On je sveti bil, onda bu valjda i ovi gore odredili. Dobar, jako dobar, mi smo uvijek rekli 'došao bu Kuharić, budemo išli' jer smo djeca mala bila, ja sam već sada stara, ali sjećam se dobro, i kad su firme bile i pričesti, uvijek nas je rado imal", prisjeća se Veronika Dupin.

Pročitajte i ovo Počeo proces beatifikacije Tko je bio kardinal Kuharić i što o njemu misle Hrvati: "Poznat je zbog važne stvari u vrijeme Domovinskog rata"

Njegov sjenik i dvorište u kojem se kao dijete igrao, a s kojeg pogled puca na slikovito Žumberačko gorje, još uvijek su u selu. Svog tetka Franje Kuharića sjeća se s nostalgijom i gospodin Drago, a detalje kardinalova odrastanja pričao mu je otac s kojim je Franjo rastao.

"Išao je u šumu, sa svinjama na pašu i uvijek je nosio sa sobom katekizam, kad bi prošao pored crkve uvijek je kleknuo i pomolio se. Mene je i krizmao pa me malo i lupio" govori kroz smijeh Drago Šiljevinac, nećak Franje Kuharića.

"Volio je jako djecu, volio je jako šetati prirodom, komunicirati s ljudima koji žive ovdje u selu bio je jako drag i veliki čovjek ma da rastom mali čovjek", prisjetila se Dubravka Kuharić.

Pročitajte i ovo Prvi TV intervju Zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša za Dnevnik Nove TV o vrućim temama u Crkvi: "Trebamo napraviti smjernice za zaštitu maloljetnika"

Proglašavanje kardinala svecem bila bi nagrada za cijeli kraj, kaže njegova rođakinja Dubravka.

"Naša dolina kardinala će se za jednog člana još više preuzvišiti i možda ćemo biti bliže Bogu i možda ćemo se malo prosvijetliti i nadahnuti", nada se kardinalova rođakinja Dbravka.

Lokalni župnik ističe kako već neko vrijeme nestrpljivo iščekuju proces beatifikacije.

"Željeli smo da to jedanput krene. To su uvijek i godine godine ispitivanja, da se sve što žele istraži", kaže velečasni Stjepan Dijaneš.

"Kršćanin zna za Put, to je ljubav prema Bogu i ljudima", govorio je kardinal, njegove riječi duboko su zapisane u ljudima ovog kraja. A sada kreće i put njegove beatifikacije.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.