Sezona samo što nije

Muke po stranim radnicima, gdje zapinje? "Ljudi koji su spremni obavljati takvu vrstu poslova jednostavno u Hrvatskoj više nema"

Rokovi stišću poslodavce koji čekaju strane radnike. Sezona samo što nije, a neki čekaju više mjeseci da im se odobre zahtjevi za izdavanje dozvola. Ubrzani priljev stranaca, mahom iz trećih zemalja, ne prati i administracija.

Na Filipinca su u jednoj kuhinji morali čekati dulje nego što su očekivali.

"Mi smo predselekciju završili u osmom mjesecu prošle godine, a ljudi su nam došli raditi krajem prosinca, početkom siječnja. Znači, čekali smo četiri do pet mjeseci", kazao je Jurica Protić, vlasnik cateringa.

Od pedesetak zaposlenih kod njega je četvero Filipinaca. Žele ih dovesti još osam kako bi se pripremili za sezonu koja se zahuktava nakon Uskrsa.

"To se sad već događa, mi smo selekciju napravili prije dva mjeseca, ali još uvijek nemamo informaciju kada će ti ljudi nama u konačnici doći", dodaje u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Viktorije Bednjanec.

U procesu sudjeluju tri ministarstva

U procesu za dobivanje radnih dozvola sudjeluju tri ministarstva - rada, unutarnjih poslova i vanjskih poslova. Postavlja se pitanje - na kojem koraku zapinje?

"Vrijeme potrebno za dovođenje radnika trećih zemalja u Republiku Hrvatsku je između 90 i 120 dana. U ovome trenutku najdulje je čekanje pri Ministarstvu unutarnjih poslova, što je i razumljivo jer je znatno veći broj, gotovo 60 posto više zahtjeva", rekao je Stjepan Jagodin, vlasnik Agencije za posredovanje pri zapošljavanju.

Pročitajte i ovo Promjena života Ukrajinske izbjeglice trebale bi se zapošljavati u privatnom sektoru: No na razini institucija i dalje se bore s raznim preprekama

Najviše dozvola ove godine izdano je u graditeljstvu, više od 16.500, dok su turizam i ugostiteljstvo odmah na drugom mjestu.

No koliko u prosjeku traje procedura odobravanja takvih zahtjeva i može li MUP ubrzati proceduru? Ekipa Dnevnika Nove TV pitala je to ministarstvo, ali se oni toga u svojem odgovoru nisu dotaknuli.

Radi se na novom zakonu

Prošle godine počela su kadrovska pojačanja. Radi se i na izmjenama zakona, o kojima bi se u Saboru trebalo raspravljati u lipnju.

To ugostiteljima ovog trena ne znači ništa. Jer što je restoran bez pomoćnih kuhara ili perača suđa?

Pročitajte i ovo "Nema tko raditi" Strani radnici kao ključ za spas domaće ekonomije: "Netko turističku sezonu mora odraditi na svojim leđima"

"Ljudi koji su spremni obavljati takvu vrstu poslova jednostavno u Hrvatskoj više nema", navodi Protić.

Na njihovo bi mjesto ove godine moglo doći i do 180.000 stranaca.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.