bogatima najviše

Sebi su već digli plaće za 80 posto, a sada će im one još više narasti: Građanima su dali - bijedu

Novom poreznom reformom trebale bi rasti plaće. Građanima desetak eura, državnom vrhu i do 200! Tko može računati na kakvu povišicu, donosi reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš.

Od 1. siječnja veće plaće svima! Ali manje nama - više njima! Tako bi se mogla sažeti porezna reforma. Prosječna plaća u Zagrebu od oko 1500 eura porast će za 16 eura!

"Nikad ne odem iz dućana bez 100 eura", kaže Marija iz Zagreba. 

"To što sam pročitao je ili zlonamjerno ili su beskonačno glupi", kaže Tomislav iz Zagreba. 

Izmjene poreznih stopa od manjih gradova čekaju još Pregradu, Vodnjan, Vrbovsko i Supetar, od središta županija - uz Zagreb - Gospić, Sisak i Rijeku. U Gospiću bi plaće trebale rasti za oko 10 eura, u Sisku za 14, u Rijeci 11 i pol eura.

"Bit će za dvije-tri kave mjesečno više", kaže Ronald iz Rijeke uz smijeh. 

"Svaki euro dobro dođe", kaže skromno Zvjezdana iz Rijeke. 

Građanima malo, gradovima puno jer razliku gube gradski proračuni. Rijeka će ostati bez milijun i 300 tisuća eura. Zagreb bez više desetaka milijuna eura.

"Priča se o tome da bi se mogao podići prag koji aktivira najvišu poreznu stopu. Koliko ja znam, do plaća samo oko 2 posto građana RH koji imaju najveće plaće u Hrvatskoj, međutim 80 posto njih živi u Zagrebu, tako da će to natproporcionalno pogoditi grad Zagreb što se tiče prihoda", poručuje zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević. 

I ovom poreznom reformom oni s većim plaćama dobivaju više, oni s manjima manje ili ništa. Tako će saborskim zastupnicima, čija je plaća nakon povišica između 3500 i 4000 eura, sad biti još 30 do 40 eura veća.
Konkretnije povišice očekuju državni vrh!

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković na svojih 5314 eura plaće dobit će još 176 eura, malo bolje plaćeni premijer Plenković još 184 eura, dok će najplaćenijem, predsjedniku Republike, plaća porasti dodatna 204 eura!

"Nije u redu, oni bi trebali zapravo svoju plaću ne dirati, neka ostane tako kako je, a nama svima povećati", smatra Gabrijela iz Zagreba. 

"To je uvijek tako, pogledajte ovo zadnje u Saboru što su napravili, takvo povećanje plaća. Ja sam u privatnom sektoru, mi ne možemo svoje radnike toliko plaćati, ne ide, ne ide", ističe Davor iz Zagreba. 

"Kada bi se smanjio porez na dodanu vrijednost za 1 posto, to bi bila otprilike ista suma novca koja bi bila s ovom mjerom, a zahvatilo bi sve i bio bi puno pravedniji porez", kaže Zvonimir Troskot iz Mosta. 

"Neoporezivi dio plaće nije rastao koliko je rasla inflacija, stoga će oni svakako na svojim primanjima osjetiti učinak inflacije", poručuje Marija Selak Raspudić. 

Učinak nove reforme zato bi trebali osjetiti povratnici! Svi koji su vani proveli više od 2 godine, po povratku čak 5 godina neće plaćati porez na dohodak. Na prosječnu plaću to je poklon od oko 11.300 eura!

  Pročitajte i ovo PERE RUKE Izraelski premijer Libanoncima: "Mi ratujemo s Hezbolahom, a ne s vama. Koriste vas kao živi štit."

  Pročitajte i ovo očaj na bliskom istoku VIDEO Rat do istrebljenja: Šire se snimke zračnog napada na Bejrut

  Pročitajte i ovo totalni rat Izrael napao Bejrut i najavio novi val zračnih udara: "Tko god ima raketu u domu, više neće imati dom"