Kada bi sve pratile i plaće

"Čarobnjaci preživljavanja": Hrana sve skuplja, za pojedine namirnice dajemo i 30 posto više nego prošle godine

Cijene poljoprivrednih proizvoda rastu zbog povećanja cijene goriva, gnojiva i sjemena. Skočile su cijene voća, povrća, mesa i drugih proizvoda.

Riječka tržnica u utorak je bila gotovo pusta. Razloga je više: bura, epidemiološke mjere, ali i više cijene voća i povrća. Trgovci tvrde da dosad nije došlo do velikog poskupljenja, ali sve je moguće s obzirom na rast cijena goriva, gnojiva i sjemena.

"Sve je poskupilo pa je normalno da i kod nas odmah skaču cijene. ali nije to toliko drastično", rekao je trgovac Duško Diklić.

Pročitajte i ovo REZOVI I ŠTEDNJE U Holdingu se spremaju otkazi, a građanima - poskupljenja: "Nova garnitura, nova pravila"

Statistički podaci koje je iznijelo Ministarstvo poljoprivrede pokazuju da su cijene skočile u posljednjih godinu dana. Primjerice, šljive su poskupjele gotovo 20 posto, rajčice 26, paprika 30, a šareni grah 15 posto.

Cijene ribe zasad su stabilne, a ovise o vremenskim prilikama te ponudi i potražnji. Cijene mesa pak ovise o cijeni stočne hrane. Poskupjele su žitarice pa je počelo poskupljivati i meso.

Pročitajte i ovo nikad više zaraženih Dok obaramo crne rekorde, oni prosvjeduju: Stanovnici nekoliko hrvatskih gradova na ulicama i trgovima iskazali svoje nezadovoljstvo radom Stožera

"Junetina i janjetina su dosta poskupile, a svinjetina i teletina još uvijek imaju iste cijene", rekao je mesar Željko Smojver novinaru Dnevnika Nove TV Marku Balenu.

Kupci kažu da im ne bi smetala lagana poskupljenja kada bi to pratile i mirovine i plaće. Ovako se mnogi nazivaju "čarobnjacima u preživljavanju".

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme