S proljetnim zrakama sunca na tržnicama su se pojavile i šparoge. Jedna vezica 30 kuna. Skupe su, kaže jedna od prodavačica, jer su prve, a ima ih malo zbog bure i nedostatka kiše, javlja za Dnevnik Nove TV Karla Trstenjak.
Tako kilogram košta nevjerojatnih 300 kuna.
Sezona branja šparoga počinje početkom travnja, a završava krajem lipnja. Svi koji ih žele brati, moraju zatražiti dozvolu putem aplikacije Hrvatskih šuma. Oni koji ih planiraju prodavati - plaćaju 20 kuna po kilogramu.
''Za vlastite potrebe se na dan može ubrati pet stručaka šparoga i svaki dan može svaki građanin ubrati pet stručaka'', kaže Tugomir Majdak, državni tajnik ministarstva poljoprivrede.
Šparoge preporučuju stručnjaci. Imaju malo kalorija. Potiču izlučivanje toksina i čine dobro organizmu. ''Nutritivno su izuzetno bogate. Imaju obilje tvari koje imaju ptotuupalno antioksidativno djelovanje - vitamin C, vitamin E, betakaroten, minerale'', objašnjava Jovanka Katić, nutricionistica.
Ova zdrava namirnica bit će uskoro dostupnija, jer s prvom kišom past će i cijene, kažu prodavači. ''Oko 120, 150, tu negdje, do 100 kuna zna doći cijena kad ih je puno. Kad su dalmatinske bude nešto i jeftinije, al ove naše brsečke, one su skuplje, i kvalitetnije su.''
I ukusne na sve načine - u fritaji, salati ili raznim umacima. Kako tko voli i koliko si tko može priuštiti.
Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.
Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr