Šparoge (Foto: Zarko Basic/PIXSELL)
Šparoge (Foto: Zarko Basic/PIXSELL) Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Građani od 20. veljače ove godine za sakupljanje nedrvnih šumskih proizvoda trebaju od Hrvatskih šuma ishoditi godišnju dozvolu, priopćile su Hrvatske šume.


Od toga dana, naime, na snazi je Pravilnik o izmjenama pravilnika o korištenju nedrvnih šumskih proizvoda prema kojemu građani za sakupljanje nedrvnih šumskih proizvoda za osobne potrebe trebaju osobno, poštom ili e-mailom u upravama šuma, podružnicama Hrvatskih šuma ishoditi godišnju dozvolu koja će se izdavati bez naknade.
Izdana godišnja dozvola vrijedi do 31. prosinca tekuće godine na području uprave šuma podružnice koja je dozvolu izdala.

U zahtjevu je potrebno navesti ime i prezime, adresu i OIB osobe na koju će glasiti dozvola, vrstu nedrvnih proizvoda te područje sakupljanja za koju se dozvola traži. Dozvola vrijedi za sve nedrvne šumske proizvode osim za podzemne gljive (tartufe).

Za osobne potrebe može se dnevno sakupiti do tri kilograma plodišta nadzemnih gljiva, pet stručaka šparoga, deset kilograma plodova kestena, kupina, malina itd.

Ako se nedrvni šumski proizvodi sakupljaju radi prerade, trgovine i drugog prometa, njihovo sakupljanje i ubiranje regulira se ugovorom, a prije njegova sklapanja podnositelj zahtjeva dužan je dostaviti odgovarajuće sredstvo osiguranja plaćanja radi naplate naknade za sakupljanje i naknade eventualne štete.

Iz Hrvatskih šuma pojašnjavaju nam kako su dozvole bile potrebne i dosad, samo što su se naplaćivale. Odsad je dozvola za sakupljanje za osobne potrebe besplatna, i po novome godišnja (dosad su bile dnevne, tjedne, mjesečne i godišnje).

"Prema Zakonu o šumama moramo voditi računa o korištenju svih šumskih proizvoda, pa tako i nedrvnih. Građani sad imaju dodatnu pogodnost da beru za osobne potrebe bez naknade", naglašavaju iz Hrvatskih šuma.

Vezani članci Provjereno: Prijetnje i ucjene radnicima Hrvatskih šuma - 6 Odustanite od tužbi ili nema sirovine za rad! Zbog okršaja s Hrvatskim šumama mnogi su već dobili otkaze, stotine strepe: "Noću se budim i mislim da možda nije istina. Ali nažalost je" Ilustracija Tragedija blizu Garešnice: Radnik Hrvatskih šuma na licu mjesta poginuo nakon rušenja stabla

Više informacija o svemu možete pročitati na službenoj stranici Hrvatskih šuma.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju