Anna Dujić

Policija se oglasila o slučaju nakaze: Objasnili tko je radio istragu u slučaju kćeri moćnog HDZ-ovca

Nediljko i Anna Dujić Foto: Davor Pongracic / CROPIX / Screenshot
Ravnateljstvo policije tvrdi da je u slučaju nakaze ispoštovano načelo institucionalne neovisnosti.

Ravnateljstvo policije u srijedu je ustvrdilo da je načelo institucionalne neovisnosti u potpunosti ispoštovano prilikom provođenja kriminalističkog istraživanja u slučaju Anne Dujić, koju je policajka ljetos kazneno prijavila, ali je šibensko Općinsko državno odvjetništvo prijavu odbacilo.

"Napominjemo da je načelo institucionalne neovisnosti u potpunosti ispoštovano prilikom provođenja kriminalističkog istraživanja", navelo je Ravnateljstvo policije u odgovoru Hini, ne otkrivajući identitete osoba povezanih s tim slučajem.

Državno odvjetništvo dan ranije priopćilo je da je od županijskog tužiteljstva zatražilo izvješće o odbačaju kaznene prijave te da Ravnateljstvu policije prepušta ocjenu o eventualnoj povredi institucionalne neovisnosti. Kao razlog su naveli da je kriminalističko istraživanje provodila ista policijska uprava u kojoj je podnositeljica prijave zaposlena kao prometna policajka.

U Ravnateljstvu policije objašnjavaju da je istraživanje u tom slučaju provodila kriminalistička policija Policijske uprave šibensko-kninske, "a ne ustrojstvena jedinica u kojoj radi oštećena policijska službenica".

Neslužbeno se doznaje da je policajka čija je prijava odbačena trenutačno na bolovanju te da je angažirala odvjetnika. S obzirom na to da na odbačaj kaznene prijave nema mogućnosti žalbe, policajka može samostalno nastaviti kazneni progon preko suda, no još nije poznato hoće li to učiniti.

Neda i Anna Dujić Foto:RTL/Screenshot

Daljnji koraci Ravnateljstva policije ovisit će o rezultatima nadzora državnog odvjetništva

U odnosu na odbačaj kaznene prijave u Ravnateljstvu policije kažu da će s obzirom da je DORH najavio provođenje izvanrednog nadzora, "eventualno poduzimanje mjera i radnji Ravnateljstva policije ovisiti o rezultatima navedenog nadzora DORH-a u odnosu na Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku".

U odbačenoj prijavi zbog prisile prema službenoj osobi policajka je navela da ju je Anna Dujić, inače kći predsjednika Uprave Hrvatskih šuma i člana HDZ-a Nediljka Dujića, vrijeđala psovkama te da ju je gotovo pregazila kako bi prošla kroz cestovnu blokadu postavljenu zbog požara.

Dio incidenta u kojem Anna Dujić, zajedno s majkom, vatrogasce i policajce na požarištu naziva nakazama, vrijeđa ih i psuje zabilježile su i televizijske kamere, a ona je naknadno kazala da je sve izrekla u afektu i ispričala se. Policajka je prijavu podnijela dva dana nakon incidenta kada je Annu Dujić prepoznala na snimci koju su prenosili mediji i društvene mreže.

Mediji navode i da u šibenskom Općinskom državnom odvjetništvu, koje je odbacilo kaznenu prijavu, radi sestra Anne Dujić. Isto državno odvjetništvo, u kojem po naputku DORH-a slijedi nadzor zbog odbačaja policajkine kaznene prijave, dalo je i pozitivno mišljenje na nacrt ugovora temeljem kojega je Anna Dujić od Ministarstva obrane ispod tržišne cijene otkupila stan od 90 četvornih metara koji korist kao apartman za iznajmljivanje.

Pročitajte i ovo Sjednica Vlade Plenković napao najveću oporbenu stranku: "Oni su lopovska organizacija. Kako oni nama, tako mi njima"

Pročitajte i ovo planovi pred izbore Greda preko Save ili most za razglednicu? Ovo je detaljan plan što će se sve raditi u Zagrebu