Kolinje je sve rjeđa pojava u Slavoniji i Baranji, a zbog korone i epidemioloških mjera Dražen Perošević ne pamti da mu je ovako malo ljudi ikada bilo na svinjokolji.
"Na otvorenom smo, a ima nas osam ili devet. Bilo bi nas više, ali dosta nas je za sada", rekao je Perošević.
To će im morati biti dosta da odrade posao, a svatko ima svoj zadatak. Mesar Zdenko Jovinac zadužen je za kotlete i slaninu, pa je podijelio i svoj recept za slaninu.
"Dobro je krojiti, dobro uzgojiti svinjce, to je najbitnije, i onda dobijemo dobru slaninu od nje: lijepu, mesnatu", rekao je Jovinac.
Najiskusniji su zaduženi za slavonsku delikatesu – čvarke. Josip Perak rekao je da su "čvarke prije bacali, a sada ih svi traže", a da im je i cijena zlatna: "150-160 košta kuna kila čvaraka, a prije to nije bilo ni 10 kuna".
No ni radnici ne bi izdržali cijeli dan niti bi kolinje funkcioniralo da nema ženske pomoći.
"Ne može proći klanje bez krofni. Netko voli salenjake, ali mi volimo krofne", rekla je Danijela Perošević.
I kažu da će tradiciju čuvati i prenositi s koljena na koljeno dokle god budu mogli.
Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.
Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr