NAPLATA KOMUNALNOG OTPADA

Može li Zagreb postati ''mala Švicarska''? ''To su sve neznalice iz fotelje, no od tamo se stvarne stvari ne mogu vidjeti, a na teren ne ide nitko''

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević je najavio novi sustav naplate komunalnog otpada, po tzv. švicarskom modelu. Reporterka Matea Ćorić za Dnevnik Nove TV provjerila je kako stoje stvari u Švicarskoj. Put do čistog Zagreba su veći računi, ali i odgovornost građana.

Kao predstavnik stanara Miroslav Tovarloža uveo je kućni red u cijeloj zgradi. Novu odluku o otpadu podržava, ali kaže i da će to imati svoju cijenu.

"Švicarska je nama uzor. Oni imaju jako skupi sustav, barem to što sam vidio. Bojim se da će puno otići novca i kod nas", rekao je.

A o tako željenom švicarskom modelu upitali smo Hrvaticu Anu Viljac, ekonomisticu koja živi u Švicarskoj. Kaže da je to rad, red i disciplina - na cesti i na računima.

"Švicarci su disciplinirani, država je skroz čista i uredna. Doslovno se može jesti s poda. Tako da mislim da se kod nas u Hrvatskoj treba krenuti od mentaliteta i od promjene navika", objasnila je Viljac, ekonomistica iz Švicarske.

Prve promjene su udar na džepove građana. Uzmimo za primjer vrećice od četiri kune. Ako ih četveročlana obitelj u tjednu napuni tri, to je povećanje od 12 kuna, a gotovo 50 na mjesec. Najveći problem očekuje se u središtu Zagreba koji već sada izgleda kao 'kantograd'.

"Tu će biti enormnih problema koji će rezultirati određenim građanskim neposluhom i borbom zbog toga jer ima veliki broj zgrada koje nemaju dvorište i pristup da se kante tamo stavljaju", rekao je predstavnik suvlasnika zgrade Aleksandar Novković.

Neposluh ili neznanje - pa ponovimo. Žuta boja je za plastiku, zelena za staklo, plavo papir, smeđe biootpad, a crno miješani. Predstavnike stanara i suvlasnika čeka težak posao. Kontrola nad spremnicima i 'hvatanje' neposlušnika.

Pročitajte i ovo UKLJUČIVANJE U ZAJEDNICU Dolenec pojasnila što je cilj nove odluke o odvajanju otpada te hoće li nastaviti suradnju sa savjetnikom i nakon ispada na Twitteru

Pročitajte i ovo ne želi kantograd Kontejneri pod ključ, plaćanje po količini: Tomašević objavio velike novosti, pogledajte što se sve mijenja

"Najveći problem je nepostojanje koordinacije institucija - od Grada pa sve nadalje. S time da bi se sve to radilo iz fotelja. Ja smatram da su to neznalice jer se iz fotelje stvarne stvari ne mogu vidjeti, a na teren ne ide nitko", dodao je Novković.

A teren pokazuje da smo daleko od Švicarske, što kilometrima što izgledom.

Postaju policajci

Velika zadaća je na predstavnicima stanara. Oni će u ovom slučaju preuzeti ulogu policajaca. Matea Ćorić bila je u jednom kontejnerskom boksu u Novom Zagrebu i razgovarala sa Zdravkom Vladanovićem iz Udruge predstavnika suvlasnika stambenih zgrada.

"U ovoj zgradi sve funkcionira na savršen način. Sustav je uspostavljen prije 20 godina", rekao je.

Mnogo zgrada nema boksove - kako bi se onda oni trebali držati novih pravila? "U Zagrebu postoji više kategorija zgrada. Centar je u problemu, ali postoje zgrade koje imaju dvorišne prostore i postoji mogućnost odlaganja kontejnera za otpad", naveo je.

Bit će i kazni za neispravno odlaganje. "Iz Nacrta odluke predviđene su sankcije. Ako Čistoća utvrdi nepripadajući sadržaj u kontejneru izdat će račun (kaznu) koji će se podmiriti iz zajedničke pričuve", objasnio je.

Mnoge zgrade nemaju prostor, ali postoji rješenje. "Nacrt u Članku 20. govori da se boksovi moraju staviti u okviru katastarske čestice. Mnoge zgrade nemaju prostora, moraju tražiti prostor izvan, na javnoj površini", zaključio je.

Zagreb ima još šest mjeseci da sustav profunkcionira u praksi. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr