Dobra vijest za gospodarstvo

Ministarstvo objavilo: Nedaleko od Siska otkriveno je ležište plina

Otkiveno ležište plina Foto: Agencija za ugljikovodike
Ministarstvo gospodarstva priopćilo je o otkrivenome ležištu ugljikovodika u čijoj je bušotini dobiveno između 160.000 i 320.000 m3 plina.

Tvrtka Aspect Croatia otkrila je plinsko ležište na istražnoj bušotini Trebarjevo-1, desetak kilometara jugoistočno od Siska, izvijestilo je u utorak Ministarstvo gospodarstva.

O otkriću plina je, kako se navodi, Aspect obavijestio Agenciju za ugljikovodike.

Bušotina Trebarjevo-1 nalazi se u istražnom prostoru SAVA-06, koje se prostire većim dijelom preko Zagrebačke, a manjim dijelom zahvaća Sisačko-moslavačku, Koprivničko-križevačku županiju i Grad Zagreb.

Njezina izrada započela je u lipnju ove godine, a 23. lipnja dosegnuta je konačna dubina od 1670 metara.

Bušotina je ispunila očekivanja otkrivši zasićenje ugljikovodicima.

Predsjednik Uprave Agencije za ugljikovodike Marijan Krpan izjavio je da je ispitivanjem bušotine dobiveno između 160 i 320 tisuća prostornih metara plina, što predstavlja oko deset posto ukupne dnevne proizvodnje plina u Hrvatskoj.

"Zadnjih godina svjedočimo konstantnoj volatilnosti cijena plina i zato moramo pozdraviti svaku vijest o povećanju domaće proizvodnje. Računica je posve jednostavna, molekula plina koju proizvedemo na domaćim poljima znači toliko manju ovisnost o uvozu, odnosno veću energetsku sigurnost, a u ovom slučaju, zbog povoljnog ugovora s investitorom, i značajan novac za proračun", izjavio je ministar gospodarstva Ante Šušnjar.

ASPECT Croatia Kft. tvrtka je kći kompanije Aspect Holdings, sa sjedištem u Denveru u Sjedinjenim Američkim Državama, koja je s Vladom RH 2020. godine potpisala ugovor o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika za istražni prostor SAVA-06.

Ministarstvo napominje da je Republika Hrvatska zaštitila svoje interese, za razliku od prijašnjih koncesijskih ugovora gdje naftna kompanija nakon plaćene naknade za pridobivene ugljikovodike (royalty u iznosu 10 posto vrijednosti ugljikovodika) raspolaže sa svim ugljikovodicima.

"Novi ugovori o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika Republici Hrvatskoj donose puno više. Državni prihodi ostvaruju se kroz podjelu proizvodnje ugljikovodika definirane ugovorom te porezom na dobit, dok će regionalna i lokalna zajednica uprihoditi naknade za pridobivene količine ugljikovodika te naknade za zauzetost površine, koje investitor plaća tijekom cijelog životnog vijeka polja ugljikovodika", kažu u ministarstvu.

Pročitajte i ovo Sin ubio majku Detalji strašne tragedije u Međimurju: "Dominik se zezao s puškom, nije znao da je metak unutra"

Pročitajte i ovo Policija traga za njime Spasili djevojčicu (6) od silovanja: Manijak napao malenu, a onda su uletjeli oni

Pročitajte i ovo Sve službe na terenu VIDEO Apokaliptični prozori iz poznatog europskog grada: Bujice nosile sve pred sobom, gradonačelnik pobjesnio zbog jednog propusta