Najveći broj zagorskih purica dolazi iz Slavonije. Danijel Đurić ima ih 3500 i sve završe na domaćim stolovima, a da ima još toliko, sve bi prodao, kaže.
Svake godine je potražnja sve veća. I Slavonci se sve više okreću puretini na blagdanskom stolu.
Iako se misli da je purica došla kao američka tradicija i naši stari su je pripremali od davnina. Svaka domaćica na svoj način. A kad se priprema purica, a kad prasetina - znaju oni koji čuvaju tradiciju.
''Kažu - živadsko meso s nogama uvijek zagrne onu godinu koja nije valjala'', objašnjava Kata Jagić: ''Obavezna je bila prasetina za Novu godinu jer svinje ruju naprijed pa ćemo svi poći prema boljem.''
Prasetina ili purica - bitno je da blagdanski stol nije prazan.
Više detalja pogledajte u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Mateje Drmić.
Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.
Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.