Mala škola prognoze

Znate li što je prekretnica klime? Odgovor nudi meteorolog Ivan Čačić

Meteorolog Ivan Čačić iz Klimatskog je rječika izdvojio pojam "prekretnica klime".

Klimatski rječnik prilično dobro može poslužiti za objašnjenje nekih pojmova vezanih uz klimatske promjene. Ovom prilikom izdvojili bismo pojam "prekretnica klime".

Riječ je o pojmu koji označava prag nakon kojeg određene promjene, zbog globalnog zagrijavanja, postaju nepovratne, a klimatski sustav više se ne vraća u početno stanje čak i ako se pokretači te promjene smanje. To može dovesti do naglih i opasnih posljedicama za budućnost našeg planeta.

Primjerice, kolaps ledenih ploča Grenlanda i Zapadne Antarktike znatno bi povećao razine mora i ugrozio obalne zajednice i ekosustave. Tu je i odmrzavanje permafrosta u tundrama s posljedicom oslobađanja ogromne količine metana, stakleničkog plina koji bi opet snažno potaknuo dodatno globalno zagrijavanje.

Pročitajte i ovo Nevjerojatno Iznenadio ih pronalazak na gradilištu, dosad iskopali stotine tona: "Zato su se neki toliko protivili ovoj lokaciji..."

Pročitajte i ovo Govorio o Iranu Dramatično obraćanje Netanyahua pred UN-om: Pokazao karte ''blagoslova'' i ''prokletstva'', diplomati napustili sjednicu

Pročitajte i ovo Mali popravak izazvao veliku štetu VIDEO Otvorila se ogromna rupa: Popucalo čak osam zgrada, stanari evakuirani