SKLOPLJEN UGOVOR

Što znamo o turskoj tvrtki koja preuzima Petrokemiju? Posluje u 54 države, a zapošljava 16 tisuća ljudi

Kutinska Petrokemija, jedna od najvećih industrijskih kompanija u Hrvatskoj, uskoro bi trebala dobiti novog vlasnika. To je turska tvrtka Yildirim, koja je jučer sklopila ugovor o kupnji 54 cijela 52 posto dionica Petrokemije od Ine i PPD-a.

Nakon dugog razdoblja tmurnih oblaka, za Petrokemiju dolazi novo vrijeme. Jedna od najvećih domaćih industrijskih tvrtki dobiva novog većinskog vlasnika - tursku Yildrim grupu.

U godinama kada je radila, kutinska Petrokemija bila je jedan od najvećih hrvatskih izvoznika, a dim iz njezinih dimnjaka vidio se desecima kilometara naokolo. Dolazak novog investitora za svih 1200 radnika budi novu nadu kako će se iz tih dimnjaka ponovno dimiti

Vijest o dolasku novog vlasnika se brzinom munje proširila Kutinom. Građane čija egzistencija itekako ima veze s Petrokemijom, jer mnogi tu zarađuju kruh, u prvim reakcijama na Turke bili su skeptični i nepovjerljivi.

Premijer je spreman za razgovor

Petrokemija je, nakon Fortenove, druga strateška državna tvrtka koju preuzimaju stranci. Premijer je, za razliku od tretmana šeiku iz Dubaija, spreman za razgovor.

Yildirim grupa posluje u 53 države na 5 kontinenata, zapošljava oko 16 tisuća ljudi, a tek prije nekoliko dana preuzela je tvornicu gnojiva u Belgiji. Ipak, izazovi u Kutini su veliki. Petrokemija već osam mjeseci zbog skupog plina ne radi, a to je golem problem i za poljoprivredu

Novi vlasnici bi, dobiju li sve dozvole, upravljanje Petrokemijom trebali preuzeti kroz šest mjeseci.

Hrvatska država što izravno što neizravno u Petrokemiji još uvijek drži 25 posto vlasništva, pa ne čudi što je dolazak turskih ulagača izazvao i političke reakcije. A one su, kako to uvijek biva, posve različite.

Pročitajte i ovo do travnja Jedina hrvatska rafinerija nafte zbog modernizacije pogona obustavlja rad, oporba niže kritike

Dok premijer Yildirim grupu smatra ozbiljnim investitorom, oporba izražava sumnje da će novi vlasnici pokrenuti proizvodnju, a predsjednik kaže da se o cijelom slučaju tek mora informirati.

Više o dolasku novog investitora u Petrokemiju pogledajte u prilogu reportera Dnevnika Nove TV Marka Biočine.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.