svjetski dan sigurnosti hrane

Je li hrana na hrvatskom tržištu sigurna? "Radi se na nekoliko zakona..."

Hrana na tržnici - ilustracija Foto: DNEVNIK.hr
Hrana na hrvatskom tržištu je sigurna, a dio smo i europskog sustava za sigurnost hrane koji je najkompleksniji i najzahtjevniji i zbog toga pruža najveću razinu zaštite potrošača, rečeno je u ponedjeljak na 4. Hrvatskoj konferenciji o procjeni rizika porijeklom iz hrane, koju je povodom obilježavanja Svjetskog dana sigurnosti hrane organizirala Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu.

Ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) Darja Sokolić kazala je da hrvatski potrošači promišljaju o sigurnosti hrane čak i nešto više od prosječnih stanovnika Europske unije.

To je bio razlog da je Europska agencija za sigurnost hrane prošle godine, uz još šest država članica, odabrala upravo našu zemlju u kojoj je financirala projekt "Europa bira sigurnu hranu" s ciljem poticanja dodatne edukacije potrošača vezane uz sigurnost hrane i ukazivanja na znanost koja stoji iza sigurnosti hrane.

Pročitajte i ovo važnost tjelesne aktivnost Međunarodno priznanje za našu Prvu damu: Sanja Musić Milanović je "Prvak zdravlja 2022. godine"

Pročitajte i ovo ništa od ograničavanja Pogledajte koje voće sadrži najviše pesticida: Studija otkrila podatke zbog kojih se svi trebamo zabrinuti

"Ocijenjeni smo najboljom ocjenom te smo dobili i ove godine mogućnost provođenja još jedne kampanje koja počinje sredinom ovog mjeseca", poručila je Sokolić.

Zdravstvena ispravnost i sigurnost hrane

Ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Tatjana Karačić napomenula je da je visoki prioritet Ministarstva poljoprivrede osiguranje zdravstvene ispravnosti hrane u cilju zaštite javnog zdravlja. Također je istaknula da Ministarstvo svake godine izrađuje nekoliko vrsta monitoringa hrane u području sigurnosti hrane, za što je i ove godine izdvojeno 24 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo NEMOJTE IH KONZUMIRATI Ferrero obustavlja proizvodnju u jednoj tvornici zbog salmonele i nastavlja povlačenje Kinder proizvoda: "Bilo je internih neučinkovitosti..."

"Rezultati svih naših monitoringa, i prošlogodišnjih i prije toga, ukazuju na to da je visoka razina sigurnosti hrane i u Hrvatskoj, odnosno vrlo je mali postotak rezultata laboratorijskih ispitivanja, tako da domaći potrošači mogu biti sasvim sigurni u hranu koja se nalazi na tržištu", rekla je.

Dodala je da se sva hrana koja je po rezultatima analiza bila nesukladna, nalazi u postupku rasapa te se vrlo brzo povlači s tržišta.

Najavila je također da Ministarstvo poljoprivrede radi na nekoliko zakona u području sigurnosti hrane, pa tako i na novim zakonima o hrani, o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima te o zdravlju životinja.

Hrana je lijek

Savjetnica ministra zdravstva Vera Katalinić Janković naglasila je da je hrana jedan od elemenata koji znatno utječe na očuvanje zdravlja ljudi.

"Još je Hipokrat davno rekao da je hrana naš lijek, da izgrađuje naš organizam i čini ono što ustvari jesmo", podsjetila je dodavši kako Ministarstvo zdravstva u području hrane konkretno nadzire novu hranu i ostatke GMO-a, aditiva i kontaminanata u hrani.

Pročitajte i ovo opasna bakterija Francuska u šoku: Dvoje djece umrlo, više od 50 ljudi otrovano nakon što je pojelo pizzu poznatog proizvođača hrane

Pročitajte i ovo JEDAN OD KLJUČEVA ZDRAVLJA Trovanje hranom - kako ga spriječiti: Mislite da vas riža ne može ubiti? Promislite dvaput

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ističe da u svijetu godišnje jedan od deset ljudi biva pogođen bolestima koje se prenose hranom te u ovogodišnjoj kampanji obilježavanja Svjetskog dana sigurnosti hrane pod krilaticom "Sigurnija hrana, bolje zdravlje" naglašava potrebu transformacije prehrambenih sustava kako bi se osiguralo bolje zdravlje na održiv način i kako bi se spriječile pojave bolesti koje se prenose hranom.