Obavijesti Video Pretražite Navigacija
opasna bakterija

Francuska u šoku: Dvoje djece umrlo, više od 50 ljudi otrovano nakon što je pojelo pizzu poznatog proizvođača hrane

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon smrti osmogodišnjaka i nekoliko hospitalizacija u Francuskoj istraga je pokazala da je zajednički čimbenik ovim slučajevima bila smrznuta pizza kompanije Nestlé zaražena bakterijom E. coli. U Nestléu su zasad bez komentara.

Nakon što je nekoliko djece završilo u bolnicama u Francuskoj, a jedno dijete preminulo, ispostavilo se da su se svi slučajevi odvili unutar nekoliko dana. Štoviše, svi ovi slučajevi dogodili su se nekoliko dana nakon što su žrtve pojele Buitonijevu pizzu Fraîch'Up, koja se proizvodi u Nestléovoj tvornici u Parizu. Nakon preliminarne analize ispostavilo se da su pizze zaražene bakterijom Escherichia coli (E. coli).

Jedan je osmogodišnjak preminuo u Parizu od hemolitičko-uremijskog sindroma (HUS), a 12-godišnja djevojčica završila je u vegetativnom stanju. Obitelji su bile slomljene, ali tu nije bio kraj agonijama u Francuskoj. Jednom je sedmogodišnjaku srce stalo više puta, a članovi jedne obitelji završili su u kritičnom stanju. Troje djece bilo je hospitalizirano krajem siječnja i još uvijek snosi zdravstvene posljedice, kako prenosi francuski Le Monde.

Pročitajte i ovo Policija - 1 KOD MOTOVUNA U kući pronađeni mrtav muškarac i uginuli pas: Sumnja se u trovanje, čekaju se rezultati obdukcije

Istraga francuske agencije za javno zdravstvo, u suradnji s Institutom Pasteur, potvrdila je vezu između pojave HUS-a i Buitonijeve pizze. Sveukupno su potvrdili 53 slučaja trovanja, uključujući dva smrtna slučaja djece, a istražuju još 26 potencijalnih slučajeva.

Mnogi smatraju da je francuskim vlastima trebalo previše vremena da reagiraju. "Prve su se hospitalizacije dogodile u siječnju, a proizvodnja je u tvornici zaustavljena tek 18. ožujka. Dopustili su da se proizvodi prodaju i otruju još djece", rekao je Pierre Debuisson, odvjetnik koji zastupa obitelji.

Iz Nestléa zasad nisu komentirali situaciju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene