Borba za demokraciju

Utječu li strani akteri na politiku u Hrvatskoj? "Raširen je jedan narativ"

Gong je proveo istragu o stranom političkom utjecaju u Hrvatskoj. Što su zaključili, provjerila je ekipa Dnevnika Nove TV.

Utječu li strani akteri na politiku u Hrvatskoj pitanje je staro koliko i politika u Hrvatskoj. No potvrdu da netko zaista konkretno stoji iza stranke, političke akcije ili dezinformacija plasiranih preko društvenih mreža nije baš lako dobiti - Gong je to sustavno istraživao u superizbornoj godini.

"Nemamo dokaza da postoje strani utjecaji, međutim ono što je vrlo rašireno je politički narativ u kojem su akteri nečiji tuđi politički eksponenti", rekla je Orijana Ivković Novokmet, izvršna direktorica Gonga.

U čemu je najlakše prepoznati premijera i predsjednika: Zorana Milanovića cijeli HDZ sustavno optužuje da misli samo na ruske interese, Andreju Plenkoviću pak predsjednik republike redovno nabija na nos da su mu Bruxelles i vlastita karijera važniji od Hrvatske.

A kad zlonamjerne kampanje krenu, u digitalnom svijetu teško im je otkriti izvor. "Ako su u pitanju neke tzv. neslužbene kampanje, ponašanja nekih influencera ili nekih političkih računa iza kojih formalno ne stoji stranka, što ne znači da oni nemaju utjecaja u političkim kampanjama", objašnjava Ivković Novokmet.

A kad se ne optužuju međusobno tko šuruje s Viktorom Orbanom, a tko s Georgom Sorošem, hrvatski političari svjesni su mogućnosti manipulacija i zapravo dijele vrlo slične strahove.

"Kada mi raspravljamo naprimjer o odnosu Rusije i Ukrajine, kada se o tome raspravlja po portalima i anketira, vi ne možete znati radi li se zaista o reprezentativnom mišljenju građana ili su na njega utjecali neki botovi", pribojava se predsjednička kandidatkinja Marija Selak Raspudić.

"Upravo kroz te kanale se vrlo često šire sadržaji, u svrhu prikupljanja političkih bodova, koji se mogu smjestititi u antidemokratski narativ, koji se mogu smjestiti u teorije zavjere i širenje lažnih vijesti, koji osim što rade štetu za političku utakmicu, rade štetu i za demokraciju u cjelini", upozorava predsjednička kandidatkinja Ivana Kekin.

Kako se hrvatska demokracija nosi s ovim izazovima nije zanimalo ni vladajuće, ni Državno izborno povjerenstvo (DIP), ni predsjednika Republike: svi su se Gongu na pozivu pristojno zahvalili.

Pročitajte i ovo Dodijeljene nagrade Ovo su najbolji učitelji i nastavnici u Hrvatskoj: Pogledajte je li i vaš među njima

Pročitajte i ovo RODITELJI PRED ŠKOLOM 700 učenika nije došlo na nastavu, iz Ministarstva stigli prijedlozi, ali i poruke: "Ne može ulica donositi odluke"

Pročitajte i ovo prestrašno Radnik trgovačkog lanca otkrio što rade s mesom kojem istekne rok trajanja: "Umjesto da se baci..."