izmanipulirali dva javna natječaja

EPPO podignuo optužnicu protiv četiri osobe u aferi sortirnica: Objavili za što ih se tereti

Sortirnica u Mihačevoj Dragi - 4 Foto: Rijeka.hr
EPPO je podigao optužnicu protiv četiri osobe, tereti ih se da su iskoristili svoj položaj kako bi posao izgradnje sortirnice otpada u Mihačevoj Dragi dodijelili tvrtki s prenapuhanim cijenama.

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu podigao je optužnicu protiv četiri osobe, uključujući tri javna dužnosnika te jednu tvrtku. Dužnosnike se tereti da su iskoristili svoj položaj kako bi posao izgradnje sortirnice otpada u Mihačevoj Dragi dodijelili tvrtki s prenapuhanim cijenama.

Dvojica službenika Grada Rijeke, zajedno s voditeljem komunalnog poduzeća, navodno su izmanipulirala dva javna natječaja kako bi pogodovali unaprijed odabranoj tvrtki za izradu projektne dokumentacije za izgradnju sortirnice otpada u Mihačevoj Dragi.

Ukupna vrijednost projekta bila je 3,6 milijuna eura, a sufinanciran je iz Kohezijskog fonda EU-a, pokrivajući 85 posto prihvatljivih troškova.

Prema istrazi, a kako je objavljeno prošle godine, osumnjičena tvrtka imala je povlašten pristup procesu nabave i vjeruje se da je napuhala svoje cijene za najmanje 300.000 eura.

Unatoč internim upozorenjima o nepravilnostima dužnosnici su navodno omogućili odabir tvrtke, čime su znatno financijski oštećeni proračuni EU-a i nacionalni proračuni.

EPPO je neovisni ured javnog tužiteljstva Europske unije. Odgovoran je za istragu, kazneni progon i donošenje presuda protiv financijskih interesa EU-a.

Pročitajte i ovo Pronašao ga ruski špijun Misteriozna smrt ruskog oligarha: Jedan od vodećih ljudi naftne kompanije pao s 11. kata

Pročitajte i ovo Požar u sportskom centru FOTO Dramatična jutarnja akcija: Građane iz sna prenule sirene, doznajemo o čemu se radi

Pročitajte i ovo istraga traje FOTO Eksplozija uznemirila građane: Ovo je klupica zbog koje je cijeli zagrebački kvart zvao policiju