Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sortirnica u Mihačevoj Dragi

FOTO Ovo je riječki projekt zbog kojeg su u akciji europski istražitelji: Dovršen prije godinu dana, nikad nije počeo s radom

Aktualno Galerija Sortirnica u Mihačevoj sragi - 1 Sortirnica u Mihačevoj sragi - 1 Foto: Rijeka.hr Sortirnica u Mihačevoj Dragi - 2 Sortirnica u Mihačevoj Dragi - 2 Foto: Rijeka.hr Sortirnica u Mihačevoj Dragi - 3 Sortirnica u Mihačevoj Dragi - 3 Foto: Rijeka.hr Sortirnica u Mihačevoj Dragi - 4 Sortirnica u Mihačevoj Dragi - 4 Foto: Rijeka.hr +0 Sortirnica u Mihačevoj Dragi - 5 Galerija 1/5 >>
U Rijeci i Međimurju uhićeno je pet osoba zbog sumnje u malverzacije europskim novcem. U fokusu istražitelja je sortirnica prikupljenog otpada u Mihačevoj Dragi u Rijeci. Iako je njezina izgradnja dovršena prije točno godinu dana, nikad nije počela s radom.

Policija je u utorak ujutro pokucala na vrata više osoba na području Rijeke i Međimurja. Sumnjiče se za malverzacije novcem iz EU fondova, a u fokusu istražitelja je izgradnja sortirnice odvojeno prikupljenog otpada u Mihačevoj Dragi u Rijeci.

Moderno postrojenje predstavljeno je u Gradu Rijeci 29. ožujka prošle godine. Riječki gradonačelnik Marko Filipović kazao je da se radi o prvom takvom postrojenju u Hrvatskoj.

Projekt je sufinanciran iz europskog kohezijskog fonda s 31,2 milijuna kuna, a ostatak su osigurali Grad Rijeka i susjedne lokalne jedinice. Ukupna cijena bila je 37,3 milijuna kuna.

Radove su u roku obavile tvrtke Tehnix i GP Krk. Voditelj projekta izgradnje bio je Institut IGH d.d. Zagreb. Nadzor je obavljala tvrtka Karloline Kling iz Rijeke. Projektiranje je radila tvrtka Žagar iz Čakovca.

Dobila uporabnu dozvolu

U postrojenje sortirnice, prema planu, dnevno bi ulazilo oko 50 tona odvojeno prikupljenog otpada. U hali sortirnice je postrojenje za reciklažu, a u nadstrešnici se do odvoza trebao odlagati balirani sortirani reciklažni materijal.

Izgrađeno je i postrojenje za vaganje vozila koja će dovoziti otpad i odvoziti balirani sortirani materijal za reciklažu, a na krovu hale su solarni paneli za proizvodnju električne energije za potrebe sortirnice.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vrijeme istječe Označavanje hrane posvađalo zemlje EU-a: "Propustit ćemo veliku priliku da potrošači u supermarketima izaberu zdravlje"

Iako je uporabnu dozvolu dobila u ožujku prošle godine, moderna sortirnica do danas nije počela s radom, javlja Novi list.

Portal piše kako im je još početkom ove godine rečeno da je u tijeku priprema dokumentacije za nadmetanje, odnosno natječaj operatera novog postrojenja.

Istraga posljednjih šest mjeseci

Na izvanrednoj konferenciji za novinare održanoj u utorak Filipović je rekao da se istražne radnje provode već šest mjeseci te da je dio zaposlenih u gradskoj upravi i komunalnim društvima bio u to operativno uključen.

Pročitajte i ovo Magdalena Dovečer europski tužitelj EPPO podigao optužnicu protiv bivše HDZ-ovke koja je namjestila ujaku natječaj

Osumnjičeni su bivša pročelnica riječkog gradskog Odjela za komunalni sustav Irena Miličević, njezin suradnik Eddy Ropac, direktorica riječke Čistoće Jasna Kukuljan, direktor međimurske tvrtke Tehnix Đuro Horvat i Darko Žagar iz čakovečke tvrtke Žagar.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene