Klijenti u čudu

Mnogima omiljen napitak će poskupjeti: "To se nikako ne bi smjelo dodatno naplaćivati"

Malena pakiranja meda, koja dobivamo u kafićima uz čaj, znatno su poskupjela, zbog čega su ugstitelji uz čaj u cijenu počeli uračunavati i med.

U nekim ugostiteljskim objektima, kad naručite čaj, odmah vam je uračunat i med.

"Trudimo se čaj poslužiti kao što je naš dobavljač predvidio, u posebnim čajnicima, lijepim šalicama i taj proizvod zaslužuje cijenu kako smo mi postavili", tvrdi Gordan Šestić,  predsjednik Udruge ugostitelja Grada Osijeka.

Ondje gdje med nije uračunat, dodatno se naplaćuje 50 centi. Što potrošači ne pozdravljaju.

"To je preskupo. Oprostite, rađe šećer onda ili bez meda i šećera", protivi se Josip iz Osijeka.

"Ekstra se naplaćuje? Nikako ne bi smjelo. To je kao da čovjek traži čašu vode. Onda bi trebalo naplatiti i šećer, žličicu koju stavljaju u vodu, a to je već sve stavljeno u cijenu", smatra pak Manuel iz Zagreba.

"Za hrvatske prilike se čini previsoko", kaže Suzana, dok Ljiljana iz Podgore dodaje: "Hvala bogu da je previše, ne znam za vas, za mene penzionerku je bože sačuvaj".

"Ako već moraju naplatiti, onda bi bilo fer da malo smanje tu cijenu", smatra Ana iz Varaždina.

Rijetki su oni koji med uopće ne naplaćuju.

"Imamo praksu da ne naplaćujemo med. Budući na to da je za dosta naših stalnih gostiju više prijateljski kafić, naša je praksa da ne naplaćujemo med. Dosta gostiju piju ga i uz kavu", kaže konobar iz Osijeka Stjepan Crnić.

"Ne naplaćujemo ga, ali nije loša ideja. Šalim se, mislim da bi to trebalo biti kao i šećer, besplatno i limun sastavni dio čaja", smatra Magda Kržanić, vlasnica ugostiteljskog objekta iz Podgore.

Nabavna cijena vrećice ugostiteljskog meda iznosi 6 centi, a neki ga prodaju 10 puta skuplje.

"Taj dodatni med, to je procjena ugostitelja", otkrio je Gordan Šestić.

Po tome ispada da je med u ugostiteljskim objektima čak 7 puta skuplji od teglice meda.

"Od 1 kg meda koji je 7 eura dobijete 80 malih pakiranja. Morate platiti poklopac, teglicu, analizu... imate do 2 eura troška. Postoji nekakav inspektorat, službe koje će nadzirati i kontrolirati te cijene", kaže Slavko Stojanović, predsjednik pčelarske udruge Pčela iz Osijeka.

A dok cijene nitko ne nadzire, tko voli nek izvoli.

Pročitajte i ovo Radovi na aglomeraciji VIDEO Ovog nema ni u crtiću "A je to" - Pogledajte što su učinili radnici nakon što su oštetili temelj kuće: "Zidovi su popucali"

Pročitajte i ovo Neočekivani susret Užas u šumi: Mrki medvjed napao muškarca dok je brao gljive

Pročitajte i ovo Prijeti im 500 godina zatvora Užasan zločin: Krivi su za smrt najmanje deset beba?