Nikako dočekati

Cijene sirovina su prestale divljati, ali hrana je još skupa: Kada možemo očekivati pojeftinjenje?

Proteklih godinu dana cijene hrane su divljale jer su rekordno skupi bili energenti i druge sirovine. No, sad kad je cijena energije bitno pala, očekuje se da pojeftini i hrana. Hoće li se i kada to dogoditi, istražio je reporter Dnevnika Nove TV Marko Biočina.

Skupa energija – naučili smo to u zadnjih godinu dana – znači skupu hranu. Ali, znači li to da jeftinija energija vodi k jeftinijoj hrani? Cijena dizela najniža je u dvije godine, plin je sve jeftiniji, kao i struja. Padaju li i cijene na tržnici?

Ako je suditi po cijenama voća i povrća, jeftiniju hranu još ćemo morati čekati. Međutim, voćari poručuju da je voće koje se sada kupuje plod prošlogodišnjih troškova te da bi jeftinija berba trebala stići nagodinu.

"Plodovi svih inputa koji se sad događaju – od cijene energenata, cijene radne snage, cijene logistike i svega onoga što determinira tu proizvodnju – mi ćemo osjetiti tek najesen", rekao je Branimir Markota, predsjednik Hrvatske voćarske zajednice.

Pročitajte i ovo Tko kreira cijene? Cijene hrane u svijetu padaju, a u hrvatskim trgovinama i na tržnicama sve je skupo: Ipak, jedan je proizvod - jeftiniji

Pročitajte i ovo Tradicija kroz brojeve (Ne)ukusna statistika za Uskrs: Pogledajte drastični skok cijene namirnice koja je neizostavni dodatak na stolu

Jesen možda donese i nešto jeftiniji kruh. Cijena mu je u dvije godine porasla za 50 posto jer su divljale cijene energije i pšenice. Obje su u padu, ali i dalje više nego prije početka poskupljenja.

"Nema više onog divljanja cijena kojem smo bili svjedoci u proteklom periodu. Međutim, do snižavanja cijene samog finalnog proizvoda došlo bi kada bi svi inputi u prehrambenoj industriji bili u padu, a to zasada nije slučaj", rekla je Nada Barišić, direktorica Žitozajednice.

Cijene hrane tako, barem u dogledno vrijeme, neće pasti. Ipak, bez pada cijena hrana bi mogla postati nešto priuštivija – tako da da porastu plaće.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme