Nakon Badnje večere kad je na meniju hrvatskih obitelji tradicionalno riba - pogotovo bakalar, glavna zvijezda božićnog ručka je meso. Prvo kao sastojak blagdanske juhice, a onda i kao glavno jelo - pečena purica ili odojak - s uobičajenim prilozima: mlincima i francuskom salatom.
Uz ukusne zalogaje savršeno pristaje i čaša vina. A svečani blagdanski stol nije potpun bez kolača, poput orahnjače ili fritula. Oni koji su si takav tradicionalni blagdanski stol mogli priuštiti, platili su ga više nego ikad prije. Prema istraživanju sindikata, ove godine je cijena takve blagdanske košarice iznosila dvije tisuće šesto dvije kune i četrdeset sedam lipa
Koliko blagdanski stol povećava potrošnju pojedinih prehrambenih proizvoda u Hrvatskoj, svjedoči i statistika.
Dok se inače u Hrvatskoj troši osamdesetak tisuća purica mjesečno, u prosincu ih se pojede više od 190 tisuća. Udvostručena je konzumacija svinjetine, procjenjuje se da će ih se ovih blagdana pojesti više od 30 tisuća.
Kraj godine donosi i veću potražnju za janjetinom, koja raste s 12 tisuća janjaca u normalnim mjesecima na oko 22 tisuće u prosincu.
Od godišnjeg uvoza bakalara, koji iznosi 250 tona, najveći dio konzumira se upravo tijekom adventa. To je više od 350 tisuća standardnih pakiranja od 70 dekagrama.
Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.
Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.