Provjereno u Dugom Ratu

250.000 tona opasnog materijala stoji im pred nosom, a sad imaju nove probleme: "Iznenađeni smo, zgroženi, prestrašeni..."

Provjereno prati zbivanja u Dugom Ratu vezano uz sanaciju troske još od 2021. godine. 250.000 tisuća tona troske mještanima godinama stoji pred nosom. Sanacije i dalje nema, a novo vještačenje izazvalo je nove probleme. Detalje donosi reporterka Ana Malbaša Major.

Investitor koji je kupio prostor nekadašnje tvornice ferolegura u Dugom Ratu bez dozvola je eksploatirao vrijednu sirovinu i ostavio trosku tj. otpadni materijal uz tvrdnju da je neopasan. Bilo je to prije više od desetljeća. Ni danas troska nije sanirana.

Država je tužila tvrtku zbog eksploatacije, a tvrtka državu zbog osporavanja dijela kupljenog zemljišta. Nedavno je sklopljena i nagodba. Uskoro kreće i sanacija, ali i planovi gradnje.

No, pojavio se novi problem. Naime, dok su sve dosadašnje analize govorile da se radi o opasnom materijalu, najnovije govore suprotno. Mještani su zbunjeni i u strahu u kojem smjeru će ići najavljena sanacija.

Dok oni strepe, država se nagođuje s investitorom koji je više puta kršio pravila i zakone. Investitor se dogovara i s Općinom o tome što će se graditi. Tvrtku zanima što brža sanacija i gradnja. Država bi trebala štititi svoje građane i provesti napokon sanaciju kako treba, učiniti dodatne analize ako je potrebno, kako bi se sigurno znalo je li to što se sanira opasno ili ne.

Sve detalje pogledajte u prilogu reporterke Provjerenog Ane Malbaše Major, koja je otišla u u Dugi Rat, a razgovarala je i s građanima i stručnjacima te predstavnicima lokalne vlasti, kao i investitora te nadležnog Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije. sastav troske određene promjene na njima.

Pročitajte i ovo NA IZVORU ZARAZE Duže od desetljeća guše se u otpadu propale tvornice, ali nitko ne reagira: "Kad puše bura, sve se kovitla..."

Pročitajte i ovo emisija PROVJERENO Uvjeravaju ih da otpad nije opasan, no analize pokazuju drugačije! Bivši radnici svjedoče o eksploataciji vrijednoj milijune