Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve veći broj napada

Pametni telefoni na masovnom udaru hakera!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Broj sigurnosnih napada mogao bi se osjetno povećati već sljedeće godine, a hakeri će ponajviše iskorištavati propuste u mobilnim browserima

Popularnost pametnih telefona i tableta 'zainteresirala' je i hakere koji će, osim računala, u budućnosti sve više napadati i mobilne uređaje.

Pročitajte i ovo Ilustracija nova prijetnja Opasan virus ubrzano se širi, stižu ozbiljna upozorenja na novu epidemiju: "Rizik je velik za cijeli svijet" Ilustracija Nove brojke Raste broj zaraženih koronavirusom: Pogledajte nove podatke

Broj uspješnih napada mogao bi se uvelike povećati već sljedeće godine, upozoravaju sigurnosni istraživači Georgia Techa u svom Emerging Cyber Threats Report izvještaju za 2012. godinu.

Prema tom izvještaju, najveći sigurnosni problem predstavljat će mobilni preglednici internetskih stranica – oni koji se isporučuju sa samim telefonima kao i oni implementirani u mobilne aplikacije, a hakeri će jednako napadati uređaje koji rade na Androidu i Appleovom iOS-u.

Jedan od velikih problema jest u tome što kompanije rijetko nadograđuje mobilne operativne sustave i browsere – za razliku od osobnih računala gdje problem može biti riješen u roku od nekoliko dana, rješavanje istog problema na mobilnim uređajima može potrajati mjesecima, što će uređaje ostaviti nezaštićenima i podložnim raznim napadima.

Ovaj se problem pogotovo odnosi na vlasnike Androida zbog spore nadogradnje ovog operativnog sustava pa brojni korisnici i dalje imaju starije verzije ovog OS-a, dok se Apple i Microsoft trude da nove verzije budu dostupne svim korisnicima njihovih smartphonea.

Također, u Emerging Cyber Threats Report izvještaju upozoravaju i na ranjivost u aplikacijama za Android te je u nekima koje su bile dostupne na Android Marketu pronađen malware. Za razliku od Appleova App Storea i Microsoftova Marketplacea koji imaju jasne uvjete i stroga pravila kojih se developeri moraju pridržavati, u 'Android Marketu sve prolazi' pa je tako u ožujku s njega povučena 21 aplikacija koja je sadržavala malware.

Iskorištavanjem ovakvih sigurnosnih propusta hakeri bi se mogli dokopati mailova, poruka i drugih osobnih podataka s mobilnih telefona, bez ikakvog znanja korisnika.

Osim ovog izvještaja, na Ars Tehnici upozoravaju i na jedan drugi izvještaj koji će tek biti prezentiran na Annual Computer Security Applications konferenciji i u kojem se upozorava na sigurnosne probleme povezane s WebViewom, softverom putem kojeg developeri implementiraju web preglednike u Android aplikacije.

Trenutno u Android Marketu među 20 najviše downloadanih aplikacija u deset različitih kategorija 85 posto njih koristi WebView.

Prema riječima Wenlianga Dua, profesora računalnih znanosti sa Syracusea, iskorištavanjem ovog sigurnosnog problema, 'developeri malicioznih aplikacija mogli bi napraviti aplikacije putem kojih bi mogli ukrasti ili izmijeniti korisničke podatke na njihovim različitim online računima, poput Facebooka', a korisnici takve aplikacije ne bi mogli razlikovati od ispravnih aplikacija.

No, sve veći broj različitih sigurnosnih prijetnji pratit će i razvoj naprednog mobilnog sigurnosnog i antivirusnog softvera koji će u budućnosti vjerojatno postati obavezan alat za sve korisnike pametnih telefona i tableta.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene