Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oprez!

Objavljen program koji omogućava špijunažu na Facebooku!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od 100 tisuća internetskih korisnika u samo je 24 sata skinulo besplatnu aplikaciju kojom je moguće špijunirati druge osobe na njihovom Facebook ili Twitter profilu.

Američki internetski dizajner Eric Butler je na svojoj internetskoj stranici u nedjelju navečer postavio aplikaciju nazvanu Firesheep. Ona omogućava da u nezaštićenim Wi-Fi mrežama, koje često budu u internetskim kafeima, knjižnicama ili drugim javnim ustanovama, bez puno problema ući na profile drugih korisnika koji se nalaze na istoj mreži.

>> Latvijski haker kao virtualni Robin Hood

>> Iranska-cyber vojska hakirala Twitter

>> Francuski haker 'provalio' u Obamin Twitter profil

Sve što je potrebno napraviti je skinuti Firesheep i instalirati na svoje računalo. Poprilično jednostavno sučelje automatski pokazuje tko se od korisnika s iste mreže spojio na neku od socijalnih mreža ili internetskih dućana. Ukoliko želite ući na tuđi profil potrebno je samo dva puta kliknuti na ime drugog korisnika koji nema nikakvu mogućnost da uoči da je još netko prisutan na njegovoj stranici. Firesheep funkcionira potpuno drugačije od drugih sličnih programa koji u ovakvim situacijama izbacuje iz profila korisnika koji se prvi spojio na njega.

Ovaj kontroverzni program odmah je izazvao zanimanja velikog broja ljudi. Utjecajne stranice o tehnologiji objavile su vijest o Firesheepu, a u prvom satu objave skinut je tisuću puta dok se u slijedećim satima broj samo multiplicirao.

Odgovor brzo pronađen

Kreator ovog programa njegovo je postojanje objasnio nebrigom mnogih administratora za korisnike skupnih internetskih mreža. 'Nije teško shvatiti kako su posljedice ovog alata dalekosežne. On je izmišljen kako bi zaštitili korisnike javnih mreža jer su njihovi administratori, svaki put kada se nalazite na internetu na tim mjestima, dužni zaštiti vašu privatnost. No, oni tu dužnost već dugo vremena ignoriraju i nadam se kako će postojanje Firesheepa pomoći da na kraju krajnji korisnici pobjede u borbi za svoja prava', objasnio je Butler na svojoj internetskoj stranici.

Iako su mnogi odmah pohitali skinuti ovaj program, vrlo brzo je pronađeno barem polovično rješenje ovog problema. Jedan od čitatelja utjecajnog američkog bloga TechCrunch izmislio je aplikaciju kojom se u Firefoxu može zaštiti korisnik od Firesheepa. Za druge internetske preglednike zaštita još nije smišljena pa se preporuča da se u javnim mrežama socijalne mreže pregledavaju u Firefoxu uz upotrebu funkcije Forse-TLS koju ovaj preglednik ima u svojoj osnovnoj ponudi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene