Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Društveni dobročinitelj

Latvijski haker kao virtualni Robin Hood

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Anonimni 'haker' je latvijskoj nacionalnoj televiziji dostavio povjerljive financijske podatke banaka i državnih tvrtki pa su ga Latvijci prozvali – Robin Hood.

Haker, koji koristi nadimak Neo, po ugledu na glavnog junaka filma Matrix, tvrdi da 'pogledima građana želi izložiti sve koji se u Latviji bogate na recesiji'.

Pročitajte i ovo Ilustracija PRATIO JE NATO Misteriozni pad zrakoplova - gdje su ljudi iz letjelice? ''Nismo vidjeli nikoga. Spasilački timovi nemaju objašnjenje'' Slika nije dostupna I SAD gomila oružje Pada li nova željezna zavjesa nad Europu? NATO gomila vojne brodove kod zemlje koju stratezi smatraju najslabijom karikom saveza

Neo je privukao pažnju javnosti polako objavljujući detalje o vodećim latvijskim tvrtkama, najprije na Twitteru, a sada i na nacionalnoj televiziji, a javnost je to prihvatila s odobravanjem.

Latvijska vlada i policija pokrenule su veliku istragu o curenju povjerljivih informacija i sigurnosnim propustima, ali do sada nisu otkrili baš ništa.

Neo je do sada objavio podatke o zaradama menadžera iz banke kojoj je dodijeljena državna pomoć. Iz tih je izvještaja vidljivo kako većina bankara nije smanjila svoje plaće iako je to bilo najavljeno kao jedan od uvjeta za dobivanje državne pomoći.

Ostali podaci do kojih je došao pokazuju da su tvrtke u državnom vlasništvu isplaćivale bonuse svojim službenicima iako su javno tražile pomoć vlade.

Kultni status
Neo tvrdi da je dio skupine koja se naziva Fourth Awakening People's Army. Navodno su do sada sa servera Državne revizije 'skinuli' više od sedam milijuna povjerljivih poreznih dokumenata.

Vjeruje se da Neo zapravo živi u Velikoj Britaniji, a on i njegova družina su u tri mjeseca skinuli privatne podatke za oko 1000 tvrtki.

Ilze Nagla, prezenterica na državnoj televiziji, rekla je novinaru BBC-a da je Neo već stekao kultni status. 'Mnogi ga doživljavaju kako suvremenog, virtualnog Robina Hooda', rekla je.

'S jedne strane, da, zaista je ukrao povjerljive dokumente i još je priznao nedjelo. No, istovremeno u tome postoji i dobrobit za društvo u smislu da je trenutno otkriveno mnogo informacija te da bi čitav sustav zbog toga mogao postati transparentniji', rekla je

Latvija se trenutno nalazi u najgoroj ekonomskoj krizi od otcjepljenja od Sovjetskog Saveza 1991. Nazaposlenost, s 23%, je najviša u Europskoj uniji, a gospodarstvo je u posljednje dvije godine palo za četvrtinu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene