Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbogom kabelima

Novi iPhone s hrvatskim potpisom?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Appleov patent za bežično punjenje baterije baziran je na tehnologiji znanstvenika s MIT-a predvođenih hrvatskim znanstvenikom Marinom Soljačićem

Nedavno su se pojavile informacije kako Apple za šestu generaciju iPhonea – koju bi ova kompanija trebala predstaviti tek sljedeće godine, planira novi način punjenja baterija, a prema onome što možemo pročitati na internetu, Jobs bi nas napokon mogao riješiti kabela koje toliko mrzimo i omogućiti nam bežično punjenje baterije iPhonea.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Marin Soljačić Novi uspjeh brilijantnog hrvatskog fizičara Slika nije dostupna Marin Soljačić za Dnevnik.hr 'Mogao sam stati na Trg bana Jelačića i podijeliti novce, no Hrvatska od toga ne bi imala velike koristi'

Ono što je nama jako zanimljivo jest da iza tehnologije koju bi Apple mogao koristiti za bežično punjenje baterije stoji hrvatski znanstvenik Marin Soljačić.

Naime, Jobseova je kompanija u svibnju prijavila patent 'Wireless power utilization in a local computing environment' u kojem se spominje ista tehnologija za bežični prijenos energije iza koje stoji ekipa znanstvenika s MIT-a na čelu sa Soljačićem, a s razvojem ove tehnologije za svakodnevnu i komercijalnu uporabu naš je znanstvenik nastavio i u kompaniji WiTricity.

Bežično punjenje baterije mobilnih telefona već je ranije predstavio Palm sa svojim modelom Palm Pre i podlogom za punjenje, no ova je tehnologija bila poprilično ograničena pa je uređaj trebao biti prislonjen na punjač. WiTricityjeva Near field magnetic resonance (NFMR) tehnologija pak omogućava prijenos energije na većim udaljenostima.

Princip rada ove tehnologije objasnila nam je dr.sc. Monika Ivandić, dipl.ing.fiz. – izvor energije je magnetski rezonator relativno male snage, koji stvara jače magnetsko polje nego tipični indukcijski punjač, dok uređaji koji se spajaju na njega koriste rezonantni sklop koji se može podesiti na specifične frekvencije izvora napajanja.

Zbog veličine iskoristivog rezonantnog polja, učinkovitost ovakvog prijenosa energije doseže i do 90 posto pa uređaji mogu biti i na većoj udaljenosti (do nekoliko metara) . Još jedna od prednosti ove metode je što se bazira na magnetskom polju, zbog čijeg se vrlo slabog djelovanja na organizam smatra vrlo sigurnom.

Koristeći ovu tehnologiju Apple bi NFMR izvor postavio u računalo te bi se putem njega mogli napajati bežična tipkovnica i miš, odnosno puniti baterija iPhonea i iPada. Naravno, treba uzeti u obzir da su ovo sve glasine i zaključci koji su izvedeni na temelju njih, no sigurno je da ćemo se u budućnosti (nadamo se bližoj) riješiti dosadnih kabela punjača te da ćemo baterije naših mobilnih uređaja puniti bežično.

To nam je već dokazao CEO WiTricityja na TED konferenciji 2009. godine kada je demonstrirao bežično punjenje baterije modificiranog iPhonea.  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene