Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uvjeti na početku

Idući tjedan novi pokušaj stvaranja Velikog praska

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U najvećem znanstvenom pokusu na svijetu, koji počinje 30. ožujka, znanstvenici će u Velikom hadronskom sudaraču (LHC) pokušati sudariti čestice najvećom energijom do sada, kao u uvjetima koji su vladali u trenutku Velikog praska, kojim je prije 13,7 milijardi godina nastao svemir, objavio je u utorak švicarski institut CERN.

LHC, koji se nalazi u kružnom tunelu dugom 27 kilometara ispod francusko-švicarske granice, počeo je s radom prošlog studenoga pošto je u rujnu 2008. isključen zbog pregrijavanja. Trenutačno radi na 3,5 tera elektron-volti (TeV), najvećom energijom dosad postignutom, a idućih će dana ubrzati, navodi CERN (Europsko vijeće za nuklearna istraživanja). 'Prvi pokušaj sudara na 7 TeV (3,5 TeV po zraci) planiran je za 30. ožujka', kaže se u priopćenju. 'Možda će trebati sati ili čak dani da dođe do sudara', rekao je glavni direktor CERN-a Rolf Heuer.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna CERN-ov projekt 2012. nam treba otkriti tajnu Velikog praska Slika nije dostupna Potraga za 'božjom česticom' 'Smak svijeta' ponovno se bliži, a ima i konkurenciju

>> Napokon nešto veliko: LHC postavio energetski rekord!

Višestruki sudari energijom od 7 TeV stvorit će mini-Velike praskove, stvarajući podatke koje će tisuće znanstvenika analizirati još godinama. Pošto se izazovu ti sudari, plan je da sudarač radi bez prestanka 18 do 24 mjeseci, s kratkom tehničkom stankom krajem godine. Znanstvenici smatraju da bi mogli otkriti tamnu materiju, koja, kako se pretpostavlja, čini 25 posto svemira, no čije postojanje nikada nije dokazano.

Astronomi i fizičari tvrde da se trenutačno poznaje samo 5 posto svemira, a nevidljivi ostatak sastoji se od tamne materije i tamne energije, koje čine 25 odnosno 70 posto svemira. 'Ako otkrijemo i shvatimo tamnu materiju, naše znanje obuhvatit će 30 posto svemira, što je golem korak naprijed', rekao je Heuer. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene