Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pogledajte nove modele

I televizori postaju sve 'pametniji'!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U trendu su 'pametni' televizori s velikim dijagonalama ekrana kojima ćemo upravljati glasom i pokretima i koji će prepoznavati naša lica

Na ovogodišnjem CES-u proizvođači televizora pokazali su nam kakve trendove možemo očekivati u budućnosti – bit će sve veći i sve 'pametniji' s podrškom za razne aplikacije, s TV-ima ćemo upravljati glasom, a oni će 'prepoznavati' naša lica putem ugrađenih kamera. Također, iako još nije dobro prihvaćena među korisnicima, sve veći broj modela ima i podršku za 3D tehnologiju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Budućnost je već tu! Zavirite u budućnost: Ovako ćemo upravljati računalima! Slika nije dostupna 'Konkurencija u strahu' Appleov televizor stiže već sljedeće godine?!

Jedan od zanimljivijih predstavljenih modela svakako je Lenovov K91 pametni televizor dijagonale ekrana od 55 inča koji radi na Androidu, i to posljednjoj verziji Ice Cream Sandwich, a ima ugrađen dvojezgreni 1,5GHz procesor, 8GB prostora za pohranu podataka, microSD utor te podršku za 3D.

Dolazi i s dodatnim daljinskim upravljačem s mikrofonom koji omogućuje upravljanje glasom, a s obzirom da ima ugrađenu i 5MP kameru, ovaj TV moći će prepoznavati lica. S obzirom da je riječ o uređaju koji radi na Androidu, on ima podršku za Android Market te Lenovo Store s kojih će moći skidati aplikacije.

LG je prikazao brojne zanimljive modele, a najviše pažnje privukao je njihov 55 inčni OLED TV. OLED (Organic Light-Emitting Diode) tehnologija superiornija je u odnosu na LCD te pruža vrlo visoku kvalitetu slike, a najveća joj je mana previsoka cijena.

Ono što posebno plijeni pažnju kod ovog modela jest da je tanak nevjerojatna 4mm tako te bi jedan ovakav televizor svatko poželio u dnevnoj sobi.

Svoj 55 inčni OLED TV predstavio je i Samsung – njegov je model ipak malo deblji, a OLED televizori u prodaji bi se trebali pojaviti u drugoj polovici godine. Ovaj Samsungov televizor, kao i neki drugi modeli ove kompanije podržavat će i novu Smart Interaction tehnologiju koja se sastoji od kamere i mikrofona ugrađenih u televizore te omogućuje upravljanje glasom ili pokretima (npr. mahanjem), a kamera omogućuje i prepoznavanje lica.

Na početku će biti moguće upravljati samo nekim opcijama putem glasa – poput mijenjanja kanala i povećanja i stišavanja zvuka, a u budućnosti će se putem ove tehnologije moći upravljati i aplikacijama.

Sony je nastavio suradnju s Googleom te je ova kompanija predstavila Blu-ray player i media player koji imaju podršku za Google TV, a posebno zanimljiv je daljinski upravljač koji se isporučuje s njima – s jedne strane nalazi se ekran osjetljiv na dodir, dok je s druge puna QWERTY tipkovnica te ima ugrađen mikrofon.

Dakle, putem njega ćemo moći pretraživati internet i sadržaj na Google TV-u te pokretati aplikacije glasom ili upisujući na tipkovnici.

Možemo biti zadovoljni s novitetima koji su do sada prikazani na CES-u te s nestrpljenjem očekujemo toliko spominjani Appleov televizor kojeg bi ova kompanija trebala predstaviti sredinom godine.

Prema onome što smo do sada vidjeli, većinu tehnologija koju bi iTV navodno trebao imati neke su kompanije već prikazale Las Vegasu – glasovno upravljanje, aplikacije i slično pa nas zanima kakve novitete na ovom tržištu može donijeti Apple i koliko će to zainteresirati korisnike s obzirom da bi njihov TV trebao biti poprilično skup.  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene