Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počinje najveći sajam potrošačke elektronike!

Ovo će biti godina pametnih telefona, tableta i tankih prijenosnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na CES sajmu sljedećeg tjedna trebali bi dominirati pametni telefoni, tableti, tanka prijenosna računala, a puno očekujemo i od proizvođača televizora

Sljedeći tjedan počinje Consumer Electronics Show (CES), najveći sajam potrošačke elektronike koji će se kao i svake godine održati u Las Vegasu i na kojem ćemo saznati koji će proizvodi i trendovi obilježiti IT tržište u 2012. godini.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Brojni noviteti na CES-u Predstavljen najveći telefon, 27 inčni tablet i najveći Ultra HD televizor! Slika nije dostupna Počinje CES Počinje najveći tehnološki sajam: Pogledajte što možemo očekivati!

Osim velikog broja novih tableta i pametnih telefona, ono što na CES-u možemo očekivati jest i da će brojne kompanije predstaviti svoje ultrabook prijenosnike – riječ je o vrlo tankim prijenosnim računalima koji imaju jak hardver i izdržljivu bateriju te umjesto tvrdih diskova imaju SSD diskove.

Ovakvi bi prijenosnici – koji će na tržištu konkurirati Appleovim tankim MacBook Air laptopima, a dijelom i tabletima, tijekom sljedećih godina trebali dominirati tržištem prijenosnih računala te im je trenutno najveći problem previsoka cijena.

Za ovogodišnji CES posebno se pripremaju i proizvođači televizora pa možemo očekivati brojne nove modele s podrškom za 3D – za gledanje sadržaja u tri dimenzije na nekim modelima više neće biti potrebne dodatne naočale, ali i sve veći broj pametnih TV-a i televizora s podrškom za internet koji će raditi na Google TV-u.

Što se tableta tiče, očekujemo napredne uređaje koji će raditi na četverojezgrenim procesorima i Androidu (nadamo se Android 4.0 Ice Cream Sandwich modelima). Novi tablet trebao bi predstaviti i Asus (s dijagonalom ekrana od sedam inča), a posebno je zanimljiv XO 3.0 tablet kojeg će predstaviti organizacija One Laptop Per Child koja želi proizvesti jeftine prijenosnike i tablete sa što nižom cijenom koje bi prodavali državama u Južnoj Americi i Africi te bi njegova cijena trebala iznositi sto dolara.

3D televizori

Neke su kompanije već najavile uređaje koje će predstaviti na CES-u, a jedna od njih je i Toshiba koja priprema 'najtanji i najlakši tablet na svijetu' koji će imati dijagonalu ekrana od deset inča te 'najtanji i najlakši' prijenosnik s dijagonalom ekrana od 13,3 inča. Toshiba također priprema i 55 inčni TV (rezolucije 3840×2160 piksela) koji će imati podršku za 3D za koji nisu potrebne dodatne naočale.

LG planira 3D TV dijagonale čak 84 inča koji će omogućavati i konverziju 2D sadržaja u 3D, a ova će kompanija predstaviti i televizore s podrškom za Google TV, ultrabook prijenosnike (Z330 dijagonale 13,3 inča i Z430 dijagonale 14 inča) te možda i pametni telefon koji raditi na Intelovom procesoru.

Na CES-u bi trebali saznati više detalja o novoj verziji Microsoftova operativnog sustava Windows 8 koji bi se na tržištu trebao pojaviti u drugoj polovici godine, a osim osobnih računala, bit će namijenjen i tabletima. Također, očekujemo i najavu nekih Windows Phone 7 pametnih telefona, a najviše se priča o novoj Nokiji – modelu Lumia 900 (navodno će imati 4,3 inčni ekran i 8MP kameru) s kojim bi ova kompanija trebala konkurirati iPhoneu i najjačim modelima koji rade na Androidu.

Od ostalih telefona koje bi mogli vidjeti na CES-u svakako treba izdvojiti i Xperiju HD, vjerojatno posljednji Sony Ericssonov telefon (u budućnosti će se ovi telefoni prodavati samo pod Sonyjevim brandom) koji bi trebao imati veliki ekran i kameru rezolucije čak 12MP.

Svoje najjače adute prije ovog sajma već je najavio i Lenovo – zanimljiv model ThinkPad X1 Hybrid koji koristi klasične procesore i Qualcommov dvojezgreni procesor (kakve nalazimo na tabletima i telefonima) te osim Windowsa ima i operativni sustav baziran na Linuxu koji omogućava brzo pokretanje Instant Media Moda u kojem će korisnici moći gledati filmove i fotografije te slušali glazbu i koji neće previše opteretiti bateriju. Lenovo će predstaviti i ThinkPad T430u ultrabook s dijagonalom ekrana od 14 inča te vjerojatno i još neki tablet.

Ovo je samo mali dio onog što nas očekuje sljedećeg tjedna na najvećem sajmu potrošačke elektronike na svijetu, a o svim najvažnijim novitetima i proizvodima koje kompanije predstave u Las Vegasu moći ćete pročitati na stranicama Dnevnik.hr-a.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene