Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uspjeh znanstvenika

FOTO: Prvi put sa Zemlje snimljen egzoplanet

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici su po prvi put uspjeli direktno sa Zemlje fotografirati egzoplanet u orbiti oko njegove zvijezde.

Za fotografiju je zaslužan opservatorij Gemini na Havajima, koji je fotografiju napravio koristeći infracrveni spektar i na kojoj je mala točka pri vrhu, zapravo snimljeni egzoplanet. Fotografija prikazuje planet veličine Jupitera, pored zvijezde nalik našem Suncu. Zanimljivo je kako je ova fotografija napravljena zapravo prije dvije godine, ali znanstvenici su sve dosad provjeravali radi li se samo o slučajnom preklapanju dva objekta u svemiru, ili se zapravo radi o planetarnom sustavu. Sada su sigurni u ovo potonje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Udaljen 57 svjetlosnih godina FOTO OVO su uočili astronomi u Svemiru! Slika nije dostupna Udaljena 42 svjetlosne godine Pretražujući svemir naišli na 'novu Zemlju'?

'Naša najnovija promatranja eliminirala su mogućnost slučajnog poravnavanja svemirskih tijela pa smo zaključili kako se uistinu radi planetu i zvijezdi, odnosno planetarnom sustavu', izjavio je David Lafrenière s Montrealskog sveučilišta i Centra za istraživanja u astrofizici u Quebecu. Ovaj planet poseban je i po tome, što je od zvijezde udaljen 300 puta više, od primjerice našeg Jupitera, a za jednu revoluciju oko zvijezde, potrebno mu je oko 1000 godina, otkrivaju znanstvenici.

Planet se sastoji od vodenih para, ugljičnog monoksida i molekularnog vodika, a njegova temperatura iznosi čak 1480 stupnjeva Celzija, što je daleko veća temperatura od one na Jupiteru, od kojeg je i osam puta veći. Znanstvenici iz opservatorija Gemini tvrde kako to znači da je zapravo otkriveni planet još uvijek u mladoj fazi, s obzirom na njegovu udaljenost od zvijezde, koja je i sama mlada i njezina veličina je otprilike oko 85 posto našeg Sunca.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene